9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSnowden, despre întoarcerea în SUA: Aș face închisoare ca să mă întorc

Snowden, despre întoarcerea în SUA: Aș face închisoare ca să mă întorc

Fostul consultant NSA Edward Snowden a declarat pentru BBC că s-a oferit de mai multe ori să se întoarcă în Statele Unite şi să meargă la închisoare, pentru că a dezvăluit informaţii clasificate despre programele de interceptare ale Agenției Naționale de Securitate, potrivit Mediafax

Snowden, s-a refugiat la Moscova în urmă cu doi ani, după ce a dezvăluit informaţii despre competenţe anterior secrete de interceptare, pentru care Statele Unite îl acuză de fapte în baza cărora ar putea să fie condamnat la maximum 30 de ani de închisoare.

Edward Snowden a declarat pentru BBC că s-a oferit “voluntar, în numeroase rânduri, Guvernului (american), să meargă la închisoare”, dar că nu a primit în mod oficial nicio ofertă în vederea unei înţelegeri.

Citește și: Edward Snowden și-a făcut cont pe Twitter. Pe cine urmărește fostul agent NSA

“Până în prezent au spus că nu au să mă tortureze, ceea ce este un început, cred. Dar nu am ajuns mai departe de-atât”, a spus el.

Într-un interviu difuzat luni în cadrul emisiunii BBC “Panorama”, Snowden a declarat că el şi avocaţii săi aşteaptă ca oficiali americani “să(-i) sune îndărăt”.

Fostul procuror general american Eric Holder declara undeva la începutul acestui an că o înţelegere cu Snowden ar reprezenta o posibilitate.

Dezvăluirile lui Snowden despre NSA, Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (GCHQ) şi alte agenţii de informaţii au declanşat o dezbatere internaţională despre competenţele spionilor în monitorizarea comunicaţiilor personale şi despre echilibrul dintre securitate şi viaţa privată.

Citește și: Declaraţie surprinzătoare din partea lui Edward Snowden

Potrivit unor critici, dezvăluirile sale au dăunat capacităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor de a lupta împotriva terorismului. Adjunctul directorului FBI Mark Giuliano a declarat pentru BBC că Snowden este un trădător.

“Întrebarea este, dacă sunt trădător, pe cine am trădat? Le-am dat toate informaţiile mele jurnaliştilor americani şi societăţii libere, în general. Am plătit un preţ, dar sunt împăcat cu deciziile pe care le-am luat. Dacă mor mâine, sunt mulţumit. Mă simt binecuvântat“, a declarat Snowden.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă