11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStatele europene iau măsuri de siguranță, după sângerosul atac de la Nisa

Statele europene iau măsuri de siguranță, după sângerosul atac de la Nisa

Liderii mai multor țări europene, printre care Marea Britanie, Belgia, Italia și Germania, iau măsuri după atacul care a avut loc, joi seara, la Nisa, soldat cu 84 de morți, informează Agerpres.

Astfel, guvernul belgian a convocat un consiliu naţional de securitate, vineri dimineaţa, în contextul în care Belgia urmează să organizeze de asemenea festivităţi pentru sărbătoarea sa naţională la 21 iulie. 

Reunit în cursul nopţii, Organul de coordonare pentru analiză a ameninţării (Ocam), însărcinat în Belgia să evalueze ameninţarea teroristă, a decis să menţină nivelul trei (ameninţare posibilă şi probabilă) pe o scară până la 4, a relatat presa belgiană. 

Citește și: FOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de morți. Sunt și doi români răniți. Autorul atacului, IDENTIFICAT

Și premierul britanic, Theresa May,a convocat, vineri, o reuniune de urgenţă, în timp ce primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că va „trece în revistă” măsurile de securitate din capitală, potrivit AFP. 

Theresa May s-a declarat „şocată şi întristată de atacul oribil” de la Nisa, precizând, în acelaşi comunicat, că va discuta în cursul zilei cu preşedintele francez François Hollande pentru „a-l asigura că Marea Britanie se află alături de Franţa, aşa cum am făcut-o şi în trecut”.

Citește și:  VIDEO. Mărturia unui buzoian despre atentatul de la Nisa: Ne-am buşit unii de alţii ca să ne ferim din calea camionului

Potrivit Foreign Office, cel puţin un cetăţean britanic se află printre răniţii în atentat.

Totodată,  Italia a anunțat că va spori controalele la trei puncte de trecere a frontierei cu Franţa şi pe trenurile care fac legătura între cele două ţări, a declarat ministrul italian de interne Angelino Alfano, potrivit agenției Reuters. 

„Aparatul nostru de securitate este în funcţiune”, a declarat Alfano într-un mesaj pe Twitter. 

Similar, Germania va înăspri controalele pe aeroporturi, precum şi la punctele de trecere rutiere şi feroviare la graniţa cu Franţa, a informat poliţia federală germană, citată de Reuters. 

Citește și: VIDEO. Cine era, de fapt, autorul atacului de la Nisa: Avea un copil de trei ani, nu părea religios și era o persoană tăcută

„În coordonare cu forţele de securitate franceze, poliţia federală germană îşi înăspreşte controalele în ceea ce priveşte traficul transfrontalier către Franţa”, a precizat poliţia într-un comunicat. 

84 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, joi seara, la Nisa. Printre răniți sunt și doi cetățeni români, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Autorul atacului ar fi un bărbat de 31 de ani, franco-tunisian. În urma atacului, Franța va prelungi, cu trei luni, starea de urgență. Totodată, zilele de 16, 17 și 18 iulie au fost decretate zile de doliu național.

Autorul atacului este un cetățean franco-tunisian de 31 de ani, care înainte să fie împușcat de polițiști ar fi strigat „Allahu Akbar” („Dumnezeu e mare!”).

Citește și: FOTO + VIDEO. Atentatul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor români. Klaus Iohannis: Condamn ferm atacul înfiorător. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu

Sângerosul atac a stârnit numeroase reacții internaționale. Astfel, lideri globali precum Barack Obama, Angela Merkel, Theresa May, cât și liderii români, printre care Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au condamnat, în termeni duri, atentatul terorist.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă