12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA, ținta unui nou atac cibernetic. Pe cine suspectează Guvernul american

SUA, ținta unui nou atac cibernetic. Pe cine suspectează Guvernul american

Datele personale a patru milioane de foşti şi actuali angajaţi federali ar putea să fi fost accesate de către hackeri, a anunţat joi Biroul pentru Managementul Personalului (OPM) din cadrul Guvernului american, relatează Mediafax

Agenţia, care efectuează anual verificarea antecedentelor personalului, a anunţat că îndeamnă potenţialele victime să-şi monitorizeze situaţia financiară şi să solicite noi rapoarte de credit.

Oficiali americani consideră că aceasta poate fi cea mai mare breşă în reţelele informatice ale Guvernului din istoria Satelor Unite.

Citește și: Cum reaționează Rusia la acuzațiile cu privire la atacurile cibernetice din SUA

Atacul informatic a afectat aproape fiecare agenţie guvernamentală în parte, nu doar OPM şi Departamentul de Securitate Internă, susţin ei.

Evaluarea continuă şi este posibil ca alte milioane de angajaţi guvernamentali să fi fost afectaţi de atacul hackerilor.

Guvernul chinez, bănuit de atac

Anchetatorii americani cred că urmele atacului conduc către Guvernul chinez. Hackeri care lucrează pentru armata chineză ar compila o bază de date uriaşăcu date ale americanilor, au declarat joi seara pentru CNN oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Scopul acestei baze chineze de date este neclar.

The Washington Post şi (WP) The Wall Street Journal (WSJ) au scris primele, joi, că hackeri chinezi sunt autorii acestui atac informatic.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei chineze la Washington a obiectat vineri faţă de acuzaţiile potrivit cărora Guvernul chinez s-ar putea afla în spatele acestui atac uriaş.

“Atacurile cibernetice între ţări sunt greu de urmărit şi de aceea sursa atacurilor este dificil de identificat. Să se sară la concluzii şi să se lanseze acuzaţii ipotetice nu este responsabil, ci contraproductiv”, a declarat Zhu Haiquan.

Atacul, depistat de sistemul EINSTEIN

Angajaţii puterilor legislativă şi judiciară, dar şi personalul militar în uniformă nu au fost afectaţi.

Puterea executivă federală are 2,7 milioane de angajaţi. Este neclar dacă au fost afectaţi toţi, alături de alţi foşti angajaţi, sau doar o parte dintre ei.

Biroul pentru personal federal a aflat despre breşă după ce a început să-şi consolideze sistemul de apărare cibernetică. Când au descoperit activitatea ostilă, autorităţile au folosit un sistem de detectare, cunoscut sub numele de EINSTEIN, şi a descoperit, în cele din urmă, că atacul a fost comis în aprilie 2015, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă.

Citește și: Atacuri cibernetice de amploare asupra României

O lună mai târziu, agenţia federală a aflat că au fost compromise date sensibile.

Poliţia federală (FBI) anchetează ce a dus la această breşă.

“Luăm toate ameninţările potenţiale la adresa sistemelor public şi privat în serios şi vom continua să anchetăm şi să-i tragem la răspundere pe cei care constituie o ameninţare în spaţiul virtual”, afirmă FBI într-un comunicat.

Biroul pentru personal federal a anunţat că au fost violate “informaţii de identificare personală”, fără să spună cine ar putea fi vinovat.

Preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale din cadrul Senatului, republicanul Ron Johnson din Wisconsin a catalogat breşa ca “tulburătoare” şi a subliniat că este necesar ca OPM să facă mai mult pentru securizarea informaţiilor.

“Este tulburător să aflăm că hackeri pot deţine informaţii personale sensibile despre un număr uriaş de actuali şi foşti angajaţi federali, iar dacă materialele de presă sunt corecte aceste informaţii se pot afla în mâna Chinei. (Biroul) afirmă că «a depus un efort agresiv să-şi actualizeze poziţia în materie de securitate cibernetică». Este clar că trebuie să facă o treabă mai bună, mai ales dată fiind natura sensibilă a informaţiilor pe care le deţine“, a declarat Johnson. 

Reprezentantul Adam Schiff din California, cel mai influent democrat în cadrul Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat că hackerii sunt una dintre “cele mai mari provocări cu care ne confruntăm zilnic”.

“Este clar că o îmbunătăţire a bazelor noastre de date informatice şi apărării acestora sunt periculos de întârziate”, a spus Schiff, citat într-un comunicat. “De aceea Camera (Reprezentanţilor) a avansat în legislaţia privind securitatea cibernetică, anterior, anul acesta, iar eu sper că acest ultim incident va determina Senatul să acţioneze”, a adăugat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă