9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA ar putea trimite arme letale Ucrainei

SUA ar putea trimite arme letale Ucrainei

Camera Reprezentanților a votat luni în favoarea unei rezoluții prin care i se cere președintelui Barack Obama să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra împotriva “agresiunii” ruse, potrivit Mediafax

Rezoluția  a fost aprobată cu 348 de voturi pentru şi 48 împotrivă de o majoritate de republicani și democrați, accentuând presiunea asupra administrației Obama pentru a nu mai întârzia furnizarea de arme și material militar greu forțelor Kievului.

“Din nefericire pentru ucraineni şi pentru securitatea internaţională, preşedintele Obama a ales lipsa de acţiune în numele deliberării nesfârşite”, a declarat Ileana Ros-Lehtinen, congresmen republican de Florida, adresându-se Camerei Reprezentanţilor.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut arme şi tehnologie de la Statele Unite.

Administraţia Obama a declarat că preşedintele încă analizează această cerere, aşteptând să vadă dacă acordurile internaţionale care au condus la armistiţiul din februarie sunt implementate.

Citește și: SUA impune noi sancţiuni pentru Rusia şi Ucraina

Casa Albă a anunțat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

De asemenea, șeful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, în cadrul unei audieri în fața Comisiei Forțelor Armate din Senat, că este “imperativ să se examineze acordarea de ajutor letal”, în timp ce secretarul apărării Ashton Carter a afirmat în timpul audierii sale de confirmare că și el “înclină” în această direcție.

Citește și: Pentagon: Rusia ar putea destabiliza Republica Moldova şi Muntenegru

Președintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a acționa și a spus că Congresul este în mare măsură favorabil sprijinului militar.

“Fără acțiunea acestei administrații, agresiunea rusă rămâne necontrolată”, a declarat el după vot.

Democratul Eliot Engel, principalul apărător al rezoluției, a declarat colegilor săi că este timpul să se înceteze tratarea crizei din Ucraina “ca un conflict îndepărtat”.

“Acest război a făcut mii de morți, zeci de mii de răniți, un milion de persoane strămutate și începe să amenințe stabilitatea Europei post-Război Rece”, a afirmat Eliot Engel, adăugând că președintele rus Vladimir Putin “ne întoarce la zilele sumbre ale Războiului Rece”.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă