11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA și Coreea de Sud încep discuțiile pentru instalarea unui scut antirachetă...

SUA și Coreea de Sud încep discuțiile pentru instalarea unui scut antirachetă în spațiul sud-coreean

Statele Unite și Coreea de Nord încep, vineri, discuțiile pentru instalarea unui scut antirachetă pe teritoriul statului sud-coreean, ca răspuns la programele balistic şi nuclear inițiate de autoritățile de la Phenian, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Apărării din Coreea de Sud, la aceste prime convorbiri se va discuta despre posibilele locuri de desfăşurare a elementelor scutului, costurile proiectui şi calendarul instalării sistemului antirachetă american denumit Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD). Sistemul THAAD lansează proiectile concepute pentru interceptarea şi distrugerea rachetelor balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei sau sunt pe punctul să intre în atmosferă. 

Seulul şi Washingtonul şi-au anunţat intenţia de a discuta cu privire la instalarea THAAD în Coreea de Sud după un tir cu o rachetă cu rază lungă de acţiune la 7 februarie efectuat de Coreea de Nord, lansare ce a succedat unui test nuclear la 6 ianuarie. Însă primele discuții au fost amânate din cauza opoziţiei Moscovei şi a Beijingului. 

Citește și: Noi amenințări ale Coreei de Nord, după sancțiunile impuse de ONU

China consideră scutul american drept o ameninţare la propriile capacităţi de descurajare nucleară, estimând că radarul foarte puternic al THAAD ar putea servi la supravegherea propriilor tiruri cu rachete. 

În aceste condiții, ministerul sud-coreean al Apărării a explicat că eventuala desfăşurare a sistemului nu va fi decât o replică la „ameninţarea nucleară şi balistică în creştere” din partea Coreei de Nord. 

„Coreea de Nord continuă testele sale nucleare şi provocările prin intermediul unor rachete cu rază lungă de acţiune, într-o provocare la adresa Coreii de Sud şi a eforturilor de descurajare ale comunităţii internaţionale”, a spus ministerul. 

Citește și:  Coreea de Nord a deschis focul în Marea Japoniei

Până de curând, Seulul a evitat începerea negocierilor pentru instalarea scutului antirachetă, din cauza reticențelor Chinei, primul partener comercial al Coreii de Sud. Cu toate acestea, inițiativele regimului de la Phenian i-a modificat atitudinea. 

O baterie THAAD a fost deja desfăşurată în insula americană Guam, în vestul Pacificului. O altă țară care intenționează să beneficieze de un astfel de sistem este Japonia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă