10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTeroristul Salah Abdeslam va fi extrădat în Franţa

Teroristul Salah Abdeslam va fi extrădat în Franţa

UPDATE. O instanţă belgiană a decis joi să permită extrădarea lui Salah Abdeslam în Franţa, după ce avocaţii jihadistului au anunţat că acesta este pregătit să colaboreze cu autorităţile franceze în situaţia în care este extrădat, transmite Reuters. ”Salah Andeslam vrea să fie transferat în custodia autorităţilor franceze. El vrea să colaboreze cu autorităţile din Franţa”, a precizat avocatul jihadistului. Informaţia cu privire la extrădarea sa nu a fost încă confirmată de procuratura belgiană.

Teroristul a fost interogat numai o oră înainte de atentatele care au lovit aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek, soldate cu 35 de morţi şi peste 300 de răniţi. El nu a fost întrebat de anchetatori despre posibilitatea organizării unor noi atacuri, fiindcă starea sa de sănătate nu permitea audierea îndelungată. Iniţial, suspectul a cerut să fie judecat în Belgia, însă s-a răzgândit şi a solicitat transferul în Franţa.

========

Publicația franceză ”Le figaro”, susține că  teroristul Salah Abdeslam, care a ajuns pe mâinile autorităților la data de 18 martie la Bruxelles, vrea să fie predat Franței și “să colaboreze cu autorităţile franceze”. Declarația ar fi fost făcută jurnaliștilor chiar de către avocatul acestuia.

“Vă confirm că Salah Abdeslam doreşte să fie predat autorităţilor franceze”, a explicat avocatul lui Abdeslam.

“El este de acord cu punerea în aplicare a mandatului său de arestare european”, a continuat acesta.

Citește și: VIDEO: Imagini exclusive cu capturarea teroristului Salah Abdeslam

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului belgian, procurorul federal “nu se opune” predării lui Salah Abdeslam statului francez.

 Salah Abdeslam, unicul supraviețuitor al comandourilor care au comis atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris. 
El devine ținta numărul 1 a Statului Islamic, pentru care a operat și a comis atacurile teroriste din noiembrie, anul trecut, în Paris. Acceptul său de a colabora cu autoritățile franceze este o lovitură puternică dată Statului Islamic, anunță AFP. 

 Abdeslam (26 de ani) nu a fost scos joi dimineață din închisoarea din Bruges (nord-vest) pentru audierea sa în fața curții de apel de la Bruxelles, consacrată examinării mandatului de arestare european emis pe numele său de către Franța, după atentatele din noiembrie trecut soldate cu 130 de morți. Audierea a fost amânată pentru oră locală 16:00 (14:00 GMT) pentru a lăsa timp procurorului să discute cu Abdeslam în închisoare, le-a declarat jurnaliștilor Cedric Moisse, avocatul său. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă