16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialThe Independent: Rusia e gata să folosească arme nucleare pentru a păstra...

The Independent: Rusia e gata să folosească arme nucleare pentru a păstra Crimeea și pentru a contracara NATO în țările baltice

Rusia e pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și menține ocupația asupra peninsulei Crimeea. De asemenea, Rusia e dispusă să folosească arme nucleare ca ripostă împotriva acțiunilor NATO în cele trei state baltice, relatează ziarul britanic The Independent.

Ziarul preia această informație din notițele scrise de un cetățean american care a asistat la o întâlnire între câțiva generali ruși și un grup de oficiali americani. Întâlnirea s-ar fi desfășurat acum o lună în Germania.

Potrivit acestor însemnări, Rusia pregătește „un spectru de răspunsuri, de la nuclear la non-militar” dacă NATO își sporește efectivele militare în Estonia, Letonia și Lituania.

În aceeași întâlnire, generalii ruși i-au avertizat pe americani, pe de altă parte, că o încercare de revenire a peninsulei Crimeea sub control ucrainean va primi din partea Rusiei o ripostă „plină de forță, incluzând folosirea forței nucleare”.

Kremlinul neagă că ar fi amenințat cu arma nucleară

Surprins de publicarea în presa internațională a conținutului discuțiilor din Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a negat informațiile.

Întrebat de ziariștii de la Moscova dacă Rusia a amenințat Occidentul cu bomba atomică, Peskov a răspuns categoric: “Sigur că nu!”. În opinia lui, informațiile publicate în The Independent reprezintă “un exemplu clasic al continuării isteriei care demonizează țara noastră”, relatează agenția rusă Sputnik.

 

Președintele Obama fusese avertizat încă de anul trecut

Începând din toamna anului trecut au apărut indicii că Rusia trimite forțe nucleare în Crimeea, pentru a-și consolida ocupația asupra teritoriului peninsulei.

Trei congresmeni americani i-au trimis chiar o scrisoare președintelui Barack Obama, în care îl avertizau că Rusia a deplasat în Crimeea atât lansatoare de rachete nucleare cu baza la sol, cât și avioane de bombardament care pot lansa rachete cu rază lungă de acțiune. „Amplasarea de arme nucleare pe teritoriul altei țări, fără acordul ei, reprezintă o acțiune cinică”, avertizau politicienii americani.

Scrisoarea trimisă liderului de la Casa Albă era semnată de Howard (Buck) McKeon, președintele Comitetului pentru Forțele Armate, și de doi membri

Citește și: Rachetele nucleare rusești pot lovi Constanța în trei minute

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă