14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTurcia va lua o decizie importantă, în cadrul consiliului de securitate de...

Turcia va lua o decizie importantă, în cadrul consiliului de securitate de la Ankara

Preșdintele turc Recep Tayyip Erdogan va prezida un consiliu de securitate națională, care are loc, miercuri, la Ankara, ca urmare a loviturii de stat eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă, informează cotidianul Hurriyet.

La consiliu vor participa miniștri turci de interne și de externe, premierul Binali Yıldırım, șeful Serviciului Național de Informații, Hakan Fidan, și mai mulți comandanți.

Potrivit sursei citate, Guvernul ar plănui să întemeieze o curte specială care se ocupe de judecarea persoanelor implicate în lovitura de stat, cât și construirea unei închisori speciale pentru aceștia.

Citește și: Interdicții, demiteri și arestări – măsurile luate de Turcia, după lovitura de stat eșuată

Totodată, Hurriyet notează că în cadrul consiliului ar putea fi discutate și o serie de schimbări legislative care să înăsprească pedepsele, astfel încât să evite alte potențiale tentative de lovituri de stat.

Vicepremierul Nurettin Canikli a dat asigurari că măsurile vor ajuta la stabilizarea situației din Turcia. Luni, președintele Erdogan anunța că după consiliul de securitate va fi anunţată o „decizie importantă”, însă nu a oferit detalii.

Tot la palatul prezidenţial din Ankara, ale cărui împrejurimi au fost bombardate în timpul tentativei de puci, va avea loc şi o şedinţă a guvernului turc, unde vor fi discutate deciziile luate în timpul consiliului.

Cele două reuniuni au loc pe fondul epurărilor masive anunţate deja de autorităţi şi care provoacă îngrijorare în Occident. 

Citește și: Slujbele religioase, interzise persoanelor implicate lovitura de stat eșuată din Turcia

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia. Totodată, cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

Cel puţin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, şi-au pierdut viaţa în cursul violenţelor şi aproape 1.500 au fost răniţi.  

 

Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Juventus Torino a câștigat Cupa Italiei

Juventus Torino a câștigat a 15-a Cupă a Italiei din istoria sa, după ce a învins-o cu scorul de 1-0 pe Atalanta, în finala...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă