18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFemeia pilot Nadia Savcenko, în stare gravă în arestul Rusiei

Femeia pilot Nadia Savcenko, în stare gravă în arestul Rusiei

MAE ucrainean a cerut unor medici din Germania să o examineze pe femeia pilot Nadia Savcenko, aflată în arest, în Rusia. Ea a intrat în greva foamei săptămâna trecută și refuză să fie examinată de medici ruși, informează Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ucrainene, Maria Betsa, a declarat că au recurs la această măsură întrucât medicii ucraineninu au acces la pilotul militar. Ea este acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei în vara lui 2014.

Un grup de medici ucraineni trimişi de Kiev se află de mai multe zile în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, însă nu a primit până acum autorizaţie din partea autorităţilor ruse pentru a o vizita pe Nadia Savcenko. Purtătoarea de cuvânt a mai spus că obținerea autorizației este necesară întrucât întreruperea grevei setei trebuie să aibă loc sub supravegherea medicilor.

Totodată, ea a precizat că starea de sănătate a Nadiei Savcenko s-a deteriorat, informație susținută și de unul dintre avocaţii ruşi ai Savcenko, Nikolai Polozov.

Citește și: Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, în greva foamei și a setei

„Febra care nu scade de mai multe zile atestă o inflamaţie gravă a organelor sale interne. Viaţa şi sănătatea sa se deteriorează sub ochii noştri. Timpul contează”, a scris el pe Facebook.

Nadia Savcenko a început greva foamei şi a setei la 3 martie, însă începând de joi ea a început să consume lichide, continuându-şi în acelaşi timp greva foamei. Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru Nadia Savcenko. Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko îi acuză la rândul său pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse. 

Kievul şi Occidentul au făcut de nenumărate ori apel la autorităţile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în ţara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoşenko.

 

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă