13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMărturia unei românce despre cutremurul din Italia. Valeria Ilinca: Ne pregăteam să...

Mărturia unei românce despre cutremurul din Italia. Valeria Ilinca: Ne pregăteam să mergem la biserică. Acum suntem în stradă. Biserica s-a prăbușit

Valeria Ilinca, româncă stabilită lângă Norcia, epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 6,5 din această dimineață, ne-a relatat că se pregătea să iasă din casă, să meargă la biserică, când a început cutremurul.

” A fost cel mai tare cutremur. Nici nu știm ce să facem. E o frică teribilă. Când începe să-ți tremure picioarele cu podeaua, stai și te aștepți să-ți cadă tavanul în cap. Apuci să spui: <<Doamne, iartă-mă și ocrotește-mă!>>.Am stat iar în mașini, însă vreau să merg în piață, unde se face Liturghia. Biserica a căzut. Bine că la noi nu sunt victime, însă prietenii mei mi-au spus că au fost răniți oameni care erau în biserica din Tolentino, prăbușită.  Am prieteni în nord, în partea neafectată de cutremure. Aș vrea să plec la ei. Sunt profesoară, dar școlile oricum erau închise până joi, în urma cutremurului de miercuri. Acum, se va prelungi închiderea școlilor, probabil”.

Ea are o nepoată care este voluntară în Protecția Civilă. Este pe teren. Voluntarii au făcut și cursuri de pregătire pentru acordare de ajutor medical. “Sunt mulți români voluntari. La cutremurul din august, trebuia să fiu în excursie cu elevii mei la Amatrice, care a căzut la cutremur, și unde au murit și români. Urma să locuim la Hotelul Roma, care a căzut. Am amânat plecarea și a fost salvarea noastră pentru că din acel hotel nu s-a scăpat cu viață”

Valeria ne-a spus că se așteaptă cutremure și mai puternice și că, din cauza faliilor ciocnite la mică adâncime, se tot mută epicentrele cutremurelor. Următorul epicentru ar putea fi la Gubbio, așa ar fi spus specialiștii italieni.

Și în Falconara di Maritima au căzut bucăți din biserică, motiv pentru care liturghia se face afară (foto). Deși nu au fost pagubele din Ussita, Castelsantangelo sau Camerino, oamenii se tem pentru că “așteptăm cutremurul cel mare” care vine după replici. În această localitate a căzut și un supermarket. 

Citește și: UPDATE. TEROARE în Italia. Primele victime. Cel mai puternic cutremur a zguduit centrul peninsulei, duminică dimineața. Epicentrul a fost în Norcia, unde s-a PRĂBUȘIT catedrala. Oamenii se roagă în genunchi, în piață. Regiunile Umbria și Marche, zguduite. Roma, speriată. Replici puternice | FOTO+VIDEO

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă