12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVenezuela: Autoritățile electorale au validat semnăturile privind organizarea unui referendum pentru destituirea...

Venezuela: Autoritățile electorale au validat semnăturile privind organizarea unui referendum pentru destituirea președintelui Nicolas Maduro

Consiliul Național Electoral din Venezuela au validat 1.3 milioane de semnături din cele 1,8 depuse de opoziție pentru declanșarea procedurii privind revocarea președintelui Nicolas Maduro, informează AFP, citat de Agerpres.

Numărul necesar de semnături penturu organizarea unui referendum este de 200.000. 

Referendumul revocator a fost utilizat o singură dată în istoria ţării, împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) în 2004: el s-a soldat cu un eşec. De această dată, ar putea beneficia de nemulţumirea socială tot mai mare, ilustrată de revoltele şi jafurile care au avut loc în ultimele zile la Maracaibo (nord-vest), al doilea oraş ca mărime din ţară. 

Citește și: Venezuela: Aproape două milioane de alegători vor demiterea președintelui Nicolas Maduro

68% dintre venezueleni sunt furioşi din cauza penuriei şi a inflaţiei cu trei cifre. Astfel, ei doresc plecarea preşedintelui cât mai repede posibil şi noi alegeri, indică un recent sondaj realizat de Venebarometro.

 

Criza din venezuela a stârnit numeroase nemulțumiri și proteste. Marți au avut loc ciocniri violente între manifestanții opoziției, care se îndreptau spre sediul autorității locale, cu scopul de a cere organizarea referndumului pentru revocarea lui Maduro și forțele de ordine, care au împrăștiat gaze lacrimogene.

Dotaţi cu scuturi, veste antiglonţ şi căşti, agenţii Poliţiei naţionale bolivariene (PNB) au aruncat cu grenade lacrimogene în momentul în care protestatarii au încercat să blocheze o autostradă în partea de est a capitalei Caracas. 

Citește și:  Zece state din Venezuela rămân fără curent electric, timp de patru ore pe zi

Aproximativ 200 de manifestanţi, sub conducerea fostului candidat la alegerile prezidenţiale Henrique Capriles, au sosit în zonă după ce o mare baricadă a poliţiei a împiedicat marşul celor 1.000 de persoane care doreau să ajungă la sediul Consiliului Naţional Electoral (CNE). 

Manifestanții le-au strigat polițiștilor „Lașilor”, „Trădătorilor” și „Şi vouă vă e foame”, iar unii au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine. 

Citește și: Foamete în Venezuela: Parlamentul cere ajutor internațional

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă