18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialProtestele se amplifică în Venezuela: Ne este foame, vrem mâncare

Protestele se amplifică în Venezuela: Ne este foame, vrem mâncare

Lipsa alimentelor și a produselor de bază stârnește tot mai multe nemulțumiri în Venezuela. Astfel, numeroși oameni organizează proteste spontane, împotriva Guvernului și președintelui Nicolas Maduro, informează AFP, citat de Agerpres.

Un astfel de protest a avut loc, miercuri. Numeroși cetățeni scandau „Afară cu Nicolas Maduro” sau „Referendum”. Un pensionar din Caracas a explicat că deși are bani, nu are ce să facă cu ei, pentru că alimentele sunt inexistente.

Tairon Rincon, un alt manifestant, îi cere preşedintelui Nicolas Maduro „să găsească o soluţie”. „Ne este foame, vrem mâncare: scumpă sau nu, importată, puţin contează, însă trebuie să existe!”, spune el. 

Citește și:  Venezuela: Autoritățile electorale au validat semnăturile privind organizarea unui referendum pentru destituirea președintelui Nicolas Maduro

Forțele de ordine au intervenit, la scurt timp, cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a dispersa mulțimile. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, o altă stradă a fost luată cu asalt de manifestanți, în cartierul Los Ruices, din capitală.

La cinci kilometri de manifestanţii dispersaţi de către poliţie miercuri, şoferii de autobuz au manifestat cu vehiculele lor pentru a cere piese de schimb în faţa Ministerului Transporturilor. „În prezent, avem probleme cu bateriile, cu pneurile, cu cărbunele. Preţul benzinei a crescut. Aşa nu mai merge”, a declarat pentru AFP Alfonso Rangel, şofer de autobuz. 

În 24 de ore, presa locală a semnalat acest tip de proteste în cele patru colţuri ale ţării: în oraşele Valera (est), San Juan de los Morros (centru), Porlamar (vest) şi Maturin (nord-est). 

Aceste mobilizări intempestive au ajuns să aibă loc zilnic în mai multe oraşe ale ţării. Organizaţia non-guvernamentală Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale a numărat 254 de jafuri şi tentative de jaf în primele cinci luni ale anului şi, numai în cursul lunii mai, 172 de manifestaţii împotriva penuriei de alimente. 

Citește și: Venezuela: Aproape două milioane de alegători vor demiterea președintelui Nicolas Maduro

Într-o ţară care duce lipsă chiar şi de produse de bază, momentul în care, la fiecare 21 de zile, ajunge din partea guvernului un sac cu orez, lapte şi fasole ar trebui să fie o veste bună. Însă în contextul tensiunilor actuale, nu au întârziat să apară polemici. 

Nu foarte plini şi distribuiţi după bunul-plac şi în funcţie de preferinţele politice: numeroase critici au apărut în legătură cu aceşti saci, împărţiţi din aprilie prin comitete cetăţeneşti denumite CLAP (Comitete de aprovizionare şi de producţie). Ideea preşedintelui socialist Nicolas Maduro a fost de a evita contrabanda care, în opinia sa, s-ar afla la originea lipsei produselor din magazine. 

Conform Observatorului Venezuelean privind Conflictele Sociale, între ianuarie şi mai, în Venezuela ar fi avut loc 2.779 de manifestaţii legate de diferite penurii (de alimente, de medicamente etc.) sau lacune în serviciile publice (apă, electricitate). 

Venezuela are deja cea mai mare inflaţie din lume, de 180,9% în 2015. Cifra ar urma să crească la 700% în acest an, conform Fondului Monetar Internaţional (FMI). În faţa acestor proteste, guvernul se apără spunând că „Venezuela este victima unui război economic zilnic, unei penurii provocate, unui monopol asupra produselor”, potrivit vicepreşedintelui Aristobulo Isturiz, care îi acuză pe oamenii de afaceri de dreapta că sunt vinovaţi de această criză.

Marți, opoziţia venezueleană a obţinut o primă undă verde din partea autorităţilor electorale pentru a organiza acest referendum de destituire, primul pas al unui lung proces care ar putea duce la noi alegeri. 

Citește și: Zece state din Venezuela rămân fără curent electric, timp de patru ore pe zi
 

 

 

Cele mai citite

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

VIDEO. Misha Miller, tânăra care scoate hit după hit, despre viața personală: “Nu m-am gândit la nuntă!”

Misha Miller, tânăra care scoate hit după hit, nu are o problemă atunci când vine vorba despre viața ei personală. Artista a vorbit deschis...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă