17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCNSAS: Noi dovezi că Băsescu NU a colaborat cu Securitatea

CNSAS: Noi dovezi că Băsescu NU a colaborat cu Securitatea

Preşedintele Traian Băsescu nu a fost colaborator al Securităţii, arată noi documente eliberate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), conform Evenimentul Zilei.

Cele două noi documente reprezintă rapoarte profesionale transmise de Traian Băsescu, în calitate de reprezentant NAVROM, privind activitatea curentă.

Această decizie a fost dată de CNSAS răspunzând unei solicitări făcute de cotidianul Ring, în decembrie 2012, a declarat, la B1 TV, Florian Bichir, membru al Consiliului.

“Adeverim, prin prezenta, că elementele (…) prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, astfel, domnului Băsescu Traian, fiul lui Dumitru şi Elena, născut la data de 04.11.1951, în Basarabi, judeţul Constanţa, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii”, se arată în adeverinţa publicată joi de CNSAS, care a fost emisă pe 22 octombrie 2013.

Constatarea CNSAS poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Citeşte şi: Voiculescu: Băsescu trebuie anchetat pentru că nu a recuperat tezaurul de la ruşi

Trei decizii similare (2002, 2004, 2006) au fost date de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în cazul lui Traian Băsescu.

În 2006, fostul preşedinte Emil Constantinescu a făcut o cerere de verificare a lui Traian Băsescu la CNSAS, care a fost depusă  la Consiliu de Mugur Ciuvică.

Atunci, reprezentanţii CNSAS declarau, la momentul respectiv, că trecutul lui preşedintelui Băsescu a fost declarat “curat” după ce Colegiul a fost asigurat de toţi deţinătorii de dosare (SRI, SIE, Serviciul Arhive şi Documentare Militară) că documentaţia existentă în cazul şefului statului a fost predată la CNSAS.

 

 

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă