16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistPrimul meci de fotbal al României. Articolul 200. ADN. Schumann. Maslow. Mohamed....

Primul meci de fotbal al României. Articolul 200. ADN. Schumann. Maslow. Mohamed. Pintea. Rorty. Yourcenar.

632 – A murit, la Medina, Muhammad/Mohamed, întemeietorul religiei islamice, mesager și ultim profet al lui Allah. (n. cca. 570).

Citește și:  Zece idei greşite despre islam.

1810 – S-a născut compozitorul german Robert Schumann.

1838 – În Bucuresti, a fost deschisă prima bibliotecă publică, la Colegiul Sf. Sava. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu.

1862  – A fost asasinat fostul prim-ministru Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei.

Citește și: Barbu Catargiu, enigma unei crime politice.

1876 – A murit George Sand, scriitoare și feministă franceză.

1897 – Cinematograful Lumière a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L'Independance Roumaine.

1903 – S-a născut Margueritte Yourcenar, una dintre cele ami mari scriitoare ale lumii, prima femeie din Academia Franceză.

1916 – S-a născut Francis Crick, un bio- și neuro-fizician britanic, laureat al Premiului Nobel, unul din cei patru co-descoperitori (alături de James D. Watson, Maurice Wilkins și Rosalind Franklin) a structurii ADN-ului în 1953.

1936 – S-a născut Kenneth Wilson, fizician american, laureat al Premiului Nobel.

1937 – S-a născut Gelu Ionescu, critic și istoric literar, eseist.

1922 – La Belgrad a avut loc primul meci internaţional al reprezentativei de fotbal a României (Iugoslavia-România, 2-1).

1930 – Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol al II-lea. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de 9 ani, redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1970 – A murit Abraham Maslow, psiholog american, cunoscut pentru ierarhia (piramida) nevoilor.

1992 – S-a deschis piaţa valutară în România.

1995 – A fost lansată naveta Discovery, această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).

1999 – A fost publicată Declaraţia de la Cluj, semnată de mai mulţi intelectuali ardeleni, care s-au pronunţat pentru iniţierea unor dezbateri publice despre perspectivele unei autonomii administrative – pentru Transilvania şi Banat, cu adunări legislative regionale care să reprezinte în viitor o alternativă reală la modelul statului centralizat.

2001 – Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.

2004 – Pentru prima dată după 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.

2007 – Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări

2007 – A murit Richard Rorty, filosof american.

2007 – A murit actorul Adrian Pintea.

Citește și:

MEBO. Trei miliarde de dolari amendă. Vatican suveran. Coandă, Gaugin, Pamuk. Femeia fatală a anilor 1930.

Ziua Z. Regina Maria către fiul său. Chrysler. Recordul Iolandei Balaș. Polul Sud. Lumière: FIN.

Ziua Mediului. Năstase câștigă Roland Garros. Holografia. Prima cursă Orient Express. Keynes&Smith.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă