18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistZiua Mediului. Năstase câștigă Roland Garros. Holografia. Prima cursă Orient Express. Keynes&Smith.

Ziua Mediului. Năstase câștigă Roland Garros. Holografia. Prima cursă Orient Express. Keynes&Smith.

 1723 – Se naște Adam Smith, filosof și precursor al economiei politice. Lucrarea sa Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism. A introdus în economie conceptul de mâna invizibilă.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului din Țara Românească (în 1818 a înființat în București Școala de la Sfântul Sava, prima școală cu predare în limba română).

Citește și: Un urmaș al lui Gheorghe Lazăr, persecutat politic.

1859 – S-a născut actorul Constantin I. Nottara, una dintre personalitățile de marcă ale teatrului românesc.

1883 – A fost dat in funcțiune primul tren Orient Express, care asigura legatură între Istanbul și Paris.

Citește și: Fotografii spectaculoase, Orient Express, cel mai luxos tren din lume, a ajuns în România.

1883 – S-a născut John Maynard Keynes, economist britanic. Este cunoscut în mod special pentru pledoaria sa în favoarea politicilor guvernamentale intervenționiste, prin care guvernul ar folosi măsuri fiscale și monetare în scopul temperării efectelor adverse ale recesiunilor economice, crizelor economice și boom-urilor economice. Este considerat de mulți economiști unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei teoretice moderne. Populara expresie lui Keynes „Pe termen foarte lung suntem toți morți” este încă citată.

1898: S-a născut Federico Garcia Lorca, poet și dramaturg spaniol.

1900 – S-a născut Dennis Gábor, fizician britanic de origine maghiară, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1971.

1912: S-a născut Alexandru Todea, cardinal greco-catolic.

Citește și: Monedă aniversară pentru cardinalul Alexandru Todea, pusă în circulaţie de BNR.

1915 – Danemarca adoptă constituția prin care se permite și femeilor să voteze.

1928 – S-a născut regizorul de film Tony Richardson, reprezentant al curentului Free Cinema (Priveste inapoi cu manie, Tom Jones, Fantoma de la operă).

1947 – A fost lansat Planul Marshall, de ajutor pentru țările Europei Occidentale.

1973 – Ilie Năstase câștigă turneul de tenis de la Roland Garros.

1997 – Republicanii din Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii au susținut necesitatea includerii în NATO, în primul val, a României și a statelor baltice.

2004 – A încetat din viață fostul președinte al SUA, Ronald Reagan.

Astăzi este Ziua mondială a mediului.

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă