17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistTontoroiul femeilor. Tesla. Sântimbreanu. Dinicu. Cage. Pol Pot. Domnul Radio

Tontoroiul femeilor. Tesla. Sântimbreanu. Dinicu. Cage. Pol Pot. Domnul Radio

Tradiții de Sântion. Se crede că în această zi s-a făcut lumea. Ziua de Sf. Ion e o zi de bucurie. Cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul. În această zi, femeile se cred mai tari decât bărbații lor, care nu mai au treabă cu ele, lăsându-i chiar nemâncați, căci aceasta, zic ele, e într-un an o dată.

Iordănitul femeilor (Tontoroiul femeilor) este o petrecere a nevestelor, organizată în ziua și în noaptea de Sf. Ioan. Femeile se adunau la o gazdă, unde aduceu alimente și băutură. După ce mâncau și beau pe săturate, spunând că se „iordănesc”,  cântau, jucau și chiuiau toată noaptea. Dimineața ieșeau pe drum, unde îi luau pe sus pe bărbații ieșiți întâmplător în calea lor și-i duceau cu forța la râu sau la o apă, amenințându-i că îi aruncă dacă nu se răscumpără, de obicei, cu o vadră de vin.

Unii români serbează ziua aceasta încă și pentru aceea ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și fiarele cele sălbatice. Toți oamenii se stropesc cu apă sau cu zăpadă, pentru a fi feriți de boli în cursul anului. Cine lucrează de ziua lui Simion cel Nebun înnebunește. La Sfântul Ioan se duce neaua, se frânge iarna. Dacă în această zi este ger, vitele vor fi sănătoase peste an.

1610. Matematicianul și astronomul Galileo Galilei a descoperit patru sateliți ai planetei Jupiter – Ganimede, Io, Europa și Callisto.

1789. Au avut loc primele alegeri naționale din SUA, în urma cărora George Washington a devenit primul președinte al SUA (1789 – 1797).

1895. S-a născut Clara Haskil, pianistă originară din România.

1904. A fost anunțat semnalul marinăresc utilizat în caz de pericol, CQD, înlocuit, un an mai târziu, cu SOS („Save Our Ship”, „Save Our Souls”).

1926. S-a născut scriitorul Mircea Sîntimbreanu, director al editurii Albatros.

1927. Intră în funcțiune primul telefon internațional, pe linia New York-Londra.

1943. A încetat din viaţă fizicianul Nikola Tesla, inventatorul motorului electric asincron care îi poartă numele.

1958. A murit Petru Groza, premier comunist al României.

1964. S-a născut actorul american Nicolas Cage.

1979. Regimul Khmerii Rosii, condus de Pol Pot, este răsturnat de trupele vietnameze.

1984. A murit fotograful Costică Acsinte.

Citește și: FOTO Celula de criză a unei arhive: colecţia Costică Acsinte

1989. A încetat din viaţă Hirohito, cel de–al 124–lea împărat al Japoniei, care a domnit 62 de ani. El a fost urmat la tron de către fiul său, Akihito.

1990.  A fost adoptat Decretul – Lege nr.6 privind abolirea pedepsei cu moartea în România.

1990. Turnul din Pisa este închis pentru siguranță pentru vizitatori, înclinarea devenind prea periculoasă. Lucrările de renovare vor dura până la 15 decembrie 2001.

1993. A murit Sile Dinicu, pianist, dirijor, compozitor și orchestrator de muzică ușoară.

1993. A murit Ștefan Baciu, poet, ziarist, eseist, critic de artă din Diaspora.

1999. A început procesul împotriva președintelui american Bill Clinton, acuzat de sperjur.

2006. A murit alpinistul şi scriitorul austriac Heinrich Harrer, care a făcut parte din primul grup de alpinişti ce a escaladat versantul nordic al masivului Eiger din Alpii elveţieni. Harrer, a cărui carte autobiografică Şapte ani în Tibet a fost transpusă pe marile ecrane de regizorul Jean-Jacques Annaud, într-un film în care rolul său a fost jucat de Brad Pitt, era cunoscut şi pentru relaţia sa cu Dalai Lama, căruia i-a fost profesor în anii 1940. La sfârşitul anilor 1990, Harrer a confirmat că în tinereţe a făcut parte din partidul nazist şi din SS.

2011. A murit Ion Vova, actor şi regizor al Teatrului Naţional Radiofonic, supranumit „Domnul Radio”.

Citește și:

Fanarioții. Culianu. Villon. Eco. Gârleanu. Stanislavski. Adenauer. Eusébio. Dubcek.

Laser românesc. Ucigă-l-Crucea. Țiganiada. Doina Badea. Minulescu. Ilie Dumitrescu. Țițeica.

Teoreticianul râsului. Rubrică de șah. Newton. Camus. Pușcariu. Der Spiegel. Rammstein.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Evoluția îmbrăcămintei bărbătești:o călătorie prin decenii

Moda bărbaților a suferit schimbări semnificative de-a lungul deceniilor, reflectând schimbări în normele societale, influențe culturale și progrese tehnologice. De la stilurile conservatoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă