16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăAldineComisia Europeană a creat un grup de combatere a xenofobiei

Comisia Europeană a creat un grup de combatere a xenofobiei

Comisia Europeană (CE) a lansat marţi un grup la nivel înalt pentru combaterea rasismului, xenofobiei şi a altor forme de intoleranţă, al cărui obiectiv este ‘sporirea cooperării şi coordonării, îmbunătăţirea prevenirii şi combaterii discursurilor şi delictelor motivate de ură’, se arată într-un comunicat emis de executivul european, preluat de agenţia EFE, citată de Agerpres

Acest grup va reuni reprezentanţi ai statelor membre, Parlamentului European, ONG-urilor, Consiliului Europei, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Agenţiei Europene a Drepturilor Fundamentale (FRA). 
În ultimii ani ‘rasismul, xenofobia şi alte forme de intoleranţă au sporit şi s-au extins în toată Europa cu o viteză toxică’, se mai menţionează în comunicatul semnat de comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova. 
Prin urmare, CE va folosi grupul la nivel înalt ‘drept o platformă de dezbatere a formelor concrete de prevenire a discursurilor şi delictelor motivate de ură’, explică comisarul european. De asemenea, grupul va ajuta la ‘maximizarea sinergiilor între părţile interesate’ şi va colabora la elaborarea ‘unor răspunsuri specifice comune pentru a face faţă eficient tuturor formelor de rasism şi intoleranţă’, adaugă Vera Jourova. 
Concret, se va crea astfel o metodologie comună ‘pentru culegerea şi stocarea de informaţii despre delictele motivate de ură’, se mai arată în textul difuzat. 
Un alt rol al grupului va fi să supervizeze aplicarea corectă a Codului de Conduită pe care executivul comunitar l-a prezentat cu două săptămâni în urmă în vederea combaterii eficiente a mesajelor instigatoare la ură pe internet, document pe care l-au semnat mai multe companii din sectorul înaltelor tehnologii. 
Comisia Europeană mai pregăteşte şi o pagină web care va oferi ‘un acces facil la informaţii despre finanţări, proiecte şi iniţiative ale UE pentru promovarea toleranţei şi a luptei împotriva rasismului, xenofobiei şi discriminării’. 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă