13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAtletismA murit Hans-Dietrich Genscher, primul ministru de Externe al Germaniei reunificate

A murit Hans-Dietrich Genscher, primul ministru de Externe al Germaniei reunificate

Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe şi vicecancelar german timp de aproape două decenii, a încetat din viaţă joi seara, la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac, transmit vineri agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Genscher a murit înconjurat de familia sa, la locuinţa din Wachtberg-Pech.

Hans-Dietrich Genscher, membru al Partidului Liberal-Democrat (FDP), a fost ministru de interne între 1969 şi 1974, an în care a preluat şefia diplomaţiei, pe care a deţinut-o până în 1992. 

Genscher, cel mai longeviv ministru de externe al Republicii Federale Germania şi primul al Germaniei reunificate, a jucat un rol-cheie în prăbuşirea regimurilor comuniste din centrul şi estul Europei şi în reunificarea ţării. 

Născut la 21 martie 1927 la Halle, în estul Germaniei, a condus diplomaţia ţării sale timp de aproape două decenii, devenind unul dintre politicienii germani cei mai populari. El a întrupat o voce a raţiunii, pledând neobosit pe lângă omologii săi occidentali pentru o politică de ‘destindere activă’ faţă de Moscova şi punând în practică ‘Ostpolitik’, de apropiere de Estul comunist, negociind ori de câte ori era posibil pentru dezamorsarea Războiului Rece şi a cursei înarmărilor. 

Înţelegând foarte devreme şansa pe care o reprezenta perestroika în URSS, el a anunţat, pe 30 septembrie la Praga, în faţa unei mulţimi entuziaste, că autorităţile cehoslovace vor permite sutelor de refugiaţi din Germania Democrată să ajungă în Germania de Vest, ceea ce a marcat prima breşă în Cortina de Fier. 

Apogeul carierei sale a venit un an mai târziu, în septembrie 1990, odată cu semnarea la Moscova a tratatului care consfinţea reunificarea pe cale paşnică a Germaniei. 

În ultimii ani de viaţă, el s-a confruntat cu probleme de sănătate. ‘Iau lucrurile aşa cum sunt. Nu mă plâng, ci mă bucur de fiecare zi care m-a adus până aici’, declara el într-unul din ultimele interviuri, acordat în 2015 publicaţiei Süddeutsche Zeitung Magazin. 

Aflând în plină conferinţă de presă vestea morţii lui Genscher, purtătorul de cuvânt al guvernului, Georg Streiter, i-a adus un omagiu fostului politician, declarându-se ‘mult prea neînsemnat’ pentru a-l saluta pe acest ‘mare european şi german, care a influenţat aşa cum puţini au făcut-o istoria Germaniei’

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă