19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportAtletismA murit Hans-Dietrich Genscher, primul ministru de Externe al Germaniei reunificate

A murit Hans-Dietrich Genscher, primul ministru de Externe al Germaniei reunificate

Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe şi vicecancelar german timp de aproape două decenii, a încetat din viaţă joi seara, la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac, transmit vineri agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Genscher a murit înconjurat de familia sa, la locuinţa din Wachtberg-Pech.

Hans-Dietrich Genscher, membru al Partidului Liberal-Democrat (FDP), a fost ministru de interne între 1969 şi 1974, an în care a preluat şefia diplomaţiei, pe care a deţinut-o până în 1992. 

Genscher, cel mai longeviv ministru de externe al Republicii Federale Germania şi primul al Germaniei reunificate, a jucat un rol-cheie în prăbuşirea regimurilor comuniste din centrul şi estul Europei şi în reunificarea ţării. 

Născut la 21 martie 1927 la Halle, în estul Germaniei, a condus diplomaţia ţării sale timp de aproape două decenii, devenind unul dintre politicienii germani cei mai populari. El a întrupat o voce a raţiunii, pledând neobosit pe lângă omologii săi occidentali pentru o politică de ‘destindere activă’ faţă de Moscova şi punând în practică ‘Ostpolitik’, de apropiere de Estul comunist, negociind ori de câte ori era posibil pentru dezamorsarea Războiului Rece şi a cursei înarmărilor. 

Înţelegând foarte devreme şansa pe care o reprezenta perestroika în URSS, el a anunţat, pe 30 septembrie la Praga, în faţa unei mulţimi entuziaste, că autorităţile cehoslovace vor permite sutelor de refugiaţi din Germania Democrată să ajungă în Germania de Vest, ceea ce a marcat prima breşă în Cortina de Fier. 

Apogeul carierei sale a venit un an mai târziu, în septembrie 1990, odată cu semnarea la Moscova a tratatului care consfinţea reunificarea pe cale paşnică a Germaniei. 

În ultimii ani de viaţă, el s-a confruntat cu probleme de sănătate. ‘Iau lucrurile aşa cum sunt. Nu mă plâng, ci mă bucur de fiecare zi care m-a adus până aici’, declara el într-unul din ultimele interviuri, acordat în 2015 publicaţiei Süddeutsche Zeitung Magazin. 

Aflând în plină conferinţă de presă vestea morţii lui Genscher, purtătorul de cuvânt al guvernului, Georg Streiter, i-a adus un omagiu fostului politician, declarându-se ‘mult prea neînsemnat’ pentru a-l saluta pe acest ‘mare european şi german, care a influenţat aşa cum puţini au făcut-o istoria Germaniei’

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă