16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăAlegeri 2016INS: Cartofii şi zahărul s-au ieftinit, citricele şi ouăle s-au scumpit

INS: Cartofii şi zahărul s-au ieftinit, citricele şi ouăle s-au scumpit

În luna septembrie, cartofii şi zahărul s-au ieftinit în timp ce preţurile citricelor şi ale ouălelor au crescut, arată o analiză a Institutului Național de Statistică.

Cartofii au înregistrat cea mai spectaculoasă ieftinire atât în luna septembrie, faţă de august, cu aproape 25%, cât şi de la începutul anului şi până în prezent, perioadă în care preţul cartofilor a scăzut cu peste 37%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, luna trecută şi zahărul s-a ieftinit, cu 1,95% faţă de luna precedentă, iar faţă de începutul anului preţurile s-au redus cu 5,45%.

În schimb, în septembrie faţă de august, au crescut preţurile citricelor, cu peste 10%, şi ale ouălor, cu 3,13%, se mai arată în comunicatul INS. Pe de altă parte, de la începutul anului până în prezent, ouăle s-au ieftinit cu 13,04%, iar citricele cu peste 21%.

Creşteri importante de preţ, de la începutul anului până în prezent, s-au înregistrat şi la fasole, cu 9,5%, tutun şi ţigări, cu 7,08%, miere, cu 6,12% şi servicii poştale, cu 5,49%. În aceeaşi perioadă, uleiul comestibil s-a ieftinit cu 6,64%.

Preţurile de consum au crescut, în septembrie faţă de august, cu 0,12%, iar faţă de septembrie 2013 inflaţia a fost de 1,54%, potrivit datelor INS. În luna septembrie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,17% şi, respectiv, 0,07%, în timp ce tarifele serviciilor au urcat cu 0,14%. 

Raportat la septembrie 2013, în septembrie 2014, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,02%, cele ale mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 2,41%, iar tarifele la servicii au urcat cu 2,44%.

Cele mai citite

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...
Ultima oră
Pe aceeași temă