10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAtacul terorist de la Nisa: Mai multe SMS-uri, descoperite în telefonul șoferului:...

Atacul terorist de la Nisa: Mai multe SMS-uri, descoperite în telefonul șoferului: Adu mai multe arme

Conducătorul camionului care a intrat, joi seara, în mulțimea de oameni adunată să vadă un foc de artificii, de Ziua Națională a Franței, la Nisa, a trimis un SMS relevant, cu jumătate de oră înainte să comită atacul în care 84 de persoane au murit și 202 au fost rănite, potrivit anchetatorilor francezi, citați de Nice Matin, informează Mediafax.

Într-unul din SMS-uri, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, a scris „Adu mai multe arme, sa le aduci în cinci”. Drept urmare, anchetatorii au descins încă din acea seară la adresa destinatarului, într-o locaţie din centrul Nisei.

Citește și: FOTO + VIDEO. Atacul de la Nisa, REVENDICAT de gruparea Stat Islamic. Ministrul de Interne: Șoferul camionului pare să se fi radicalizat foarte rapid

Cu toate că forţele de ordine s-au aşteptat la o ripostă armată, nu a fost cazul. La adresa respectivă nu s-au găsit nici arme, nici materiale explozibile, conform presei franceze.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel „era total necunoscut serviciilor de informaţii”. Pe baza amprentelor digitale, s-a stabilit identitatea acestuia: atacatorul avea cetăţenie tunisiană, era divorţat şi avea copii, iar soţia sa a fost reţinută de autorităţi. El a ajuns în vizorul autorităților, fiind condamnat, la începutul anului, la şaşe luni de închisoare cu suspendare, pentru acte de violenţă. 

Deși atacul a fost revendicat, sâmbătă, de gruparea Stat Islamic, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a precizat că legăturile dintre  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel şi reţelele teroriste „nu sunt stabilite pentru moment de ancheta” desfăşurată în acest caz, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Modul de acţiune urmează în totalitate mesajele Daesh” (acronim în limba arabă al organizaţiei Stat Islamic), a declarat Bernard Cazeneuve pentru postul de radio RTL. „Nu putem exclude posibilitatea ca un individ dezechilibrat şi foarte violent (…) să fi fost la un moment dat, într-o radicalizare rapidă, angajat în această crima absolut oribilă”,

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a intrat în mulţime în seara zilei naţionale, provocând groază în Franţa deja lovită de două atentate jihadiste în 2015. Atacul, soldat cu  moartea a 84 de persoane, între care 10 copii și adolescenți și rănirea a  202 persoane, dintre care 52 sunt în stare critică, iar 25 la terapie intensivă, a fost revendicat, sâmbătă, de gruparea Stat Islamic.

Citește și: FOTO + VIDEO. MAE: Un copil român rănit în atentatul de la Nisa, identificat. Încă nu se știe ce s-a întâmplat cu părinții lui
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă