9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderii internaționali, oripilați de atacul terorist de la Nisa. Donald Trump: E...

Liderii internaționali, oripilați de atacul terorist de la Nisa. Donald Trump: E din ce în ce mai rău

Liderii mondiali, printre care președintele american Barack Obama, premierul canadian Justin Trudeau, preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul indian Narendra Modi, și-au exprimat solidaritatea cu poporul francez și au condamnat atacul terorist care a avut loc, joi seara, în orașul francez Nisa.

UPDATE 18.50: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, s-au deplasat împreună vineri la ambasada Franţei din Moscova pentru a depune flori şi a scrie un mesaj de condoleanţe în memoria victimelor atentatului comis joi la Nisa. 

În faţa ambasadei Franţei, cei doi responsabili au depus flori – roşii, Lavrov şi albe, Kerry – în mijlocul celor depuse deja de locuitori ai Moscovei în cursul zilei, înainte de a semna la ambasadă o carte de condoleanţe în prezenţa ambasadorului Jean-Maurice Ripert. ‘Rusia este solidară cu poporul francez. Vă împărtăşim durerea’, a scris Lavrov, exprimându-şi speranţa într-o ‘determinare comună de a nu ceda în faţa terorismului’. John Kerry a transmis cele mai ‘sincere condoleanţe poporului francez’. ‘Fie ca noi noi toţi să dovedim forţă şi determinare pentru a pune capăt flagelului terorii’, a scris el în cartea de condoleanţe. 

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a condamnat ferm „ceea ce pare a fi un atac terorist oribil”. „Suntem solidari cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, în momentul în care face faţă acestui atac”, a spus liderul american, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

„În acest 14 iulie (sărbătoarea naţională care marchează Revoluţia franceză din 1789), ne amintim (…) de valorile democratice, care au făcut din Franţa o sursă de inspiraţie pentru întreaga lume”, a spus Obama.

Citește și: VIDEO. 10 copii, morți în atacul terorist de la Nisa

Secretarul de stat american John Kerry, care asistase la parada militară de 14 iulie la Paris, în cursul zilei, a denunţat un „atac înspăimântător împotriva unor persoane nevinovate în cursul zilei care celebrează libertatea, egalitatea şi fraternitatea”. 

Candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a declarat că „este din ce în ce mai rău”, cu referire la atentatele teroriste din ultima perioadă, potrivit CNN.

Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe contul sau de Twitter: „Canadienii sunt bulversaţi”. 

Citește și: FOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de morți. Sunt și doi români răniți. Starea de alertă, prelungită cu încă trei luni

Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a calificat atacul drept „barbar și laș”. Într-o declaraţie unanimă, cele 15 ţări ale Consiliului și-au exprimat „profunda simpatie şi condoleanţele lor” familiilor victimelor şi guvernului francez. Ele au reafirmat că „terorismul sub toate formele sale reprezintă una din cele mai grave ameninţări pentru pacea şi securitatea internaţionale”. Totodată, membrii Consiliului “au subliniat „necesitatea de a urmări în justiţie responsabilii oricărui act de terorism”. 

Președintele Consiliului European, aflat la reuniunea din Mongolia, a postat, pe contul său de Twitter, fotografii în care liderii europeni și asiatici țin un moment de reculegere în memoria victimelor atacului. „Rămânem uniți împotriva violenței și urii”, a scris el.

„Este un paradox tragic că ținta atacului de la Nisa au fost oameni care sărbătoreau libertatea, egalitatea și fraternitatea”, a mai scris Tusk, pe Twitter.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat „întrista” de atac, pe care l-a calificat drept „laş şi barbar”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„’Atacul terorist laş şi barbar care a lovit oraşul Nisa în timpul nopţii m-a şocat, întristat şi îndurerat profund. Încă o dată, atâtea vise distruse, atâtea planuri de viaţă întrerupte, atâtea biografii rupte”, a declarat Juncker, în marja Summitului Europa-Asia de la Ulan Bator. 

El a evocat caracterul special al oraşului Nisa, cunoscut drept capitală a Coastei de Azur şi destinaţie turistică importantă pentru europeni încă din secolul XIX. „Noi ne simţim în profundă armonie (…) cu locuitorii Nisei, cu oraşul Nisa, unde mulţi europeni merg pentru a se relaxa, pentru a-şi trăi viaţa. Suntem în armonie profundă cu poporul francez”, a spus Jean-Claude Juncker. 

Noul premier al Marii Britanii, Theresa May, și-a exprimat solidaritatea cu poporul francez. „Gândurile noastre se îndreaptă spre toţi cei care sunt afectaţi de acest teribil incident care s-a produs într-o zi naţională”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Citește și: VIDEO. Bucăţi de trupuri omeneşti zburau peste tot, spun martorii atacului de la Nisa

Șeful diplomației britanice, Boris Johnson, s-a declarat vineri şocat şi întristat de atacul comis joi noapte de un franco-tunisian la Nisa, şi a deplâns pierderea teribilă de vieţi, relatează Reuters. 

„Sunt şocat şi întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa şi de pierderea teribilă de vieţi omeneşti”, a scris Boris Johnson într-o postare pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri solidaritatea cu poporul francez, calificând atacul drept „barbar”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

“Rusia este solidară cu poporul francez în această zi dificilă. Am văzut din nou că terorismul ignoră absolut tot ce ţine de moralitatea umană”, a declarat preşedintele rus într-o telegramă adresată omologului său francez Francois Hollande, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Victoria împotriva acestui rău monstruos necesită uniunea forţelor umanităţii civilizate”, a afirmat el, adăugând că „Rusia este pregătită pentru o cooperare strânsă cu Franţa ” pentru „a lupta împotriva terorismului”. Putin a prezentat, de asemenea, condoleanţe familiilor victimelor pentru acest „act terorist barbar”. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a prezentat condoleanţe poporului francez după „atacul abominabil”. „Condoleanţele mele pentru victime şi pentru întreg poporul francez”, a scris el pe Twitter. Totodată, Rajoy a anunţat că va face declaraţii în legătură cu „atentatul abominabil”, vineri dimineaţa la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol. 

Cancelarul german Angela Merkel, prezentă la summitul ASEM de la Ulan Bator, a condamnat atentatul şi a afirmat că Germania este alături de Franţa în lupta împotriva terorismului, potrivit agențiilor Reuters şi AFP. 

„Noi toţi cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul sângeros de la Nisa. Cuvintele sunt insuficiente pentru a spune ce ne uneşte cu prietenii noştri francezi. Germania este alături de Franţa în lupta împotriva terorismului, uniţi împreună cu mulţi, mulţi alţii. Sunt convinsă că, în pofida tuturor dificultăţilor, vom câştiga această luptă”, a spus cancelarul german.

Citește și: FOTO + VIDEO. Atentatul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor români. Klaus Iohannis: Condamn ferm atacul înfiorător. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu

Vaticanul a condamnat atentatul de la Nisa. „Am urmărit în această noapte cu o enormă preocupare teribilele veşti de la Nisa. Ne exprimăm din partea Papei Francisc preocuparea noastră şi solidaritatea noastră cu suferinţele victimelor şi cu întregul popor francez, într-o zi care trebuia să fie o mare sărbătoare. Condamnăm în modul cel mai absolut orice manifestare de <<nebunie>> ucigaşă, ură, terorism şi orice atac împotriva păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi într-un comunicat scris în limba franceză. 

La rândul său, Robert Fico, premierul Slovaciei, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat că la reuniunea ASEM vor avea loc discuţii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Nisa.

Premierul chinezLi Keqiang, prezent și el la summit, a declarat: „Condamnăm ferm terorismul, în toate formele sale. Ne exprimăm condoleanțele pentru familiile victimelor și vom lupta împotriva terorismului”, potrivit BBC.

Totodată, prim-ministrul japoniei Shinzo Abe a calificat atacul drept un „atac terorist laș”, care este de „neiertat”.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a denunţat „un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat”, calificându-l drept “monstruos”. „ntreaga Franţă se află sub ameninţarea terorismului islamist”, a afirmat el, pe postul național de televiziune.

Premierul Manuel Valls a scris, pe contull său de Twitter, că Franța este îndurerată: „Oraşul Nisa lovit de terorism de în ziua sărbătorii noastre naţională. Durere imensă, ţara este în doliu. Francezii vor face faţă”. 

Preşedintele brazilian interimar Michel Temer a condamnat această acţiune abjectă şi scandaloasă” comisă „împotriva unor oameni inocenţi care celebrau cele mai înalte valori universale, libertatea popoarelor, egalitatea între cetăţeni şi fraternitatea”. 

Citește și: CRONOLOGIE VIDEO. De la Madrid la Nisa. Peste 400 de oameni și-au pierdut viața în atentatele care au lovit Europa din 2004 până acum

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a exprimat „solidaritatea” ţării sale, în timp ce omologul său columbian Juan Manuel Santos a spus că respinge „orice formă de violenţă”. 

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a postat pe contul său de Twitter: „Oroarea a lovit din nou Franţa la 14 iulie. Gânduri emoţionate şi revoltate pentru victimele de la Nisa”. 

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat „îngrozit” de „teribilul atac din Nisa”. „Condamn ferm atacurile absurde prcum acesta. Gândurile mele se îndreaptă spre familiile celor decedați. Sper ca răniții să se recupereze curând. Cetățenii indieni sunt alături de frații și surorile lor, în aceste ore de tristețe profundă”, a scris el, în două mesaje pe Twitter.

Citește și: Atacul terorist de la Nisa. MAE anunță: Doi români au fost răniți

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condamnat  atacul „’în termenii cei mai puternici”, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

„Israelienii sunt astăzi alături de poporul francez. Suntem alături de voi, exprimându-ne durerea în legătură cei ucişi şi dorindu-le recuperare rapidă celor răniţi”, a declarat Netanyahu într-un comunicat. „Israelul este gata să ajute guvernul francez în lupta împotriva acestui rău până când va fi învins”, a adăugat el. 

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, care are un rol ceremonial, a exprimat condoleanţe în legătură cu victimele atacului de la Nisa într-o scrisoare adresată preşedintelui francez, Francois Hollande. „Israelul este alături de Franţa şi poporul israelian este lături de poporul francez, umăr la umăr, la fel ca întreaga lume liberă”, se afirmă în scrisoare. Şeful statului Israel a făcut apel la un efort internaţional împotriva terorismului.

„Trebuie să acţionăm uniţi pentru a-i găsi pe terorişti şi pe susţinătorii lor oriunde s-ar ascunde. Nu vom ceda niciodată. Aşa cum aţi spus, suntem mai puternici decât fanaticii care încearcă să ne facă rău”, a adăugat el în scrisoare. 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă