12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatul sinucigaș de la Medina, condamnat de liderii musulmani

Atentatul sinucigaș de la Medina, condamnat de liderii musulmani

Atentatul sinucigaș care a avut loc, luni seara, lângă Moscheea Profetului din orașul saudit Medina, unde orice fel de violență este interzisă, a fost condamnat cu fermitate de autoritățile musulmane, informează AFP, citat de Agerpres.

Atacul de la Medina a provocat indignarea generală a responsabililor atât suniţi, cât şi şiiţi, inclusiv în Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite. 

De exemplu, Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunit, cu sediul la Cairo, a condamnat cu fermitate acest atac şi a amintit de „sacralitatea locurilor sfinte, cum este în special Moscheea Profetului”. Totodată, comitetul liderilor religioşi saudiţi (ulema) i-a calificat pe responsabilii atentatului drept „renegaţi care au pângărit tot ce este sacru”.

La rândul său, preşedintele Majlis al-Choura (Consiliul consultativ), Abdallah al-Cheikh, a subliniat că „această crimă odioasă nu poate veni din partea unei persoane care are o credinţă cât de mică”.

Și Iranul a condamnat „în mod ferm terorismul sub toate formele şi de peste tot în lume”.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a văzut în acest atentat „un nou semn de ură din partea teroriştilor pentru tot ceea ce musulmanii consideră ca fiind sacru”.

În Irak, scena unui val de violenţe pe fondul tensiunilor confesionale, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ahmed Jamal, a estimat că aceste atentate „demonstrează ideologia deviantă pe care o propăvăduiesc bandele takfiri (extremişti suniţi)”, cum este şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic). 

„Terorismul nu face distincţie între religii, popoare şi valori sacre”, a denunţat, la rândul său, premierul turc Binali Yildirim, a cărui ţară a fost ţinta, săptămâna trecută, mai multor atentate. 

Citește și: FOTO + VIDEO. Atentat în Arabia Saudită, în apropiere de Moscheea Profetului din Medina. Patru agenți de securitate au murit, alți cinci au fost răniți

Potrivit mişcării islamiste sunite palestiniene Hamas, la putere în Fâşia Gaza, aceste atentate sunt „o provocare pentru musulmanii din întreaga lume şi o provocare la adresa sentimentelor lor”.

Patru agenți de securitate au murit, în urma exploziei, cu o zi înainte de sfârșitul Ramadamului. Pentru moment, atentatul sinucigaș nu a fost revendicat, însă modul de operare aminteşte de cel al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), care a comis mai multe atacuri sinucigaşe în Arabia Saudită în urmă cu peste un an de zile. 

Arabia Saudită, putere regională, face parte din coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă împotriva SI în Irak şi Siria. Ea conduce de asemenea, din martie 2015, o coaliţie arabo-sunită care luptă în Yemen împotriva rebelilor şiiţi. 

De un an de zile, autorităţile saudite şi-au multiplicat arestările de islamişti radicali. Ele au anunţat în 2015 destructurarea unei grupări având legături cu SI, prin arestarea a sute de suspecţi, în majoritate saudiţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă