14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2016. Proba la alegere: Modele de SUBIECTE la Biologie și Anatomie

BACALAUREAT 2016. Proba la alegere: Modele de SUBIECTE la Biologie și Anatomie

BACALAUREAT 2016 BIOLOGIE. ANATOMIE. Elevii care au absolvit un profil real vor susține ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere,la una din disciplinele: Biologie sau Anatomie, Fizică, Chimie Organică sau Anorganică, Informatică (C++ sau Pascal). 

La Biologie, elevii trebuie să rezolve trei subiecte cu mai multe subpuncte fiecare: la primul subiect, au de răspuns la câteva întrebări tip grilă (ce sunt cefalopodele, ce lipsește din structura celulei animale, să aleagă afirmația corectă despre intestinul subțire al mamiferelor), dar și să completeze cu noțiunea corectă spațiile libere (După consistența substanței fundamentale, țesuturile conjunctive sunt moi, ”….” si ”…”) . Ei mai trebuie să noteze cu Adevărat sau Fals trei propoziții (exemplu- Ereditatea este o însușire a lumii vii.) La subiectul al doilea, elevii trebuie să caracterizeze o boală a sistemului circulator la om, asemănarea și deosebirea între artera pulmonară și venele pulmonare, să calculeze conținutul de apă al plasmei în sângele unui tânăr, să stabilească genotipurile a două soiuri de dud care se încrucișează, iar la subiectul al treilea, ei trebuie să scrie ecuația chimică a respirației anaerobe, să explice rolul mușchilor respiratori în realizarea respirației la mamifere, să construiască câteva enunțuri științifice, să scrie despre organele de simț ale mamiferelor, dar și un scurt eseu pe tema ”Paralizia – boală a sistemului nervos central”. (Consultați subiectele și baremul atașate articolului.)

La Anatomie, elevii trebuie să elevii au de ales varianta corectă la cinci întrebări tip grilă (exemplu- Sensibilitatea tactilă fină este condusă prin fasciculul: a) piramidal direct, b) spinobulbar, c) spinocerebelos și d) spinotalamic lateral), să noteze cu ”Adevărat” sau ”Fals” trei afirmații (exemplu – În timpul unei inspirații normale, muschiul diafragm se relaxează.). De asemenea, ei trebuie să tragă mai multe concluzii pornind de la afirmația ”Sinteza proteinelor se realizează cu participarea ADN-ului si a mai multor tipuri de ARN: ARN mesager, ARN de transport, ARN ribozomal”, dar și să rezolve o problemă cu grupele de sânge. Elevii mai trebuie să scrie despre pancreas și gonade, dar și despre sistemele nervos, osos si muscular, precum și un mini-eseu pe tema ”Sistemul nervos vegetativ”. (Consultați subiectele și baremul atașate articolului.)

Consultați subiectele la Anatomie și Biologie și în limbile germană și maghiară aici: Anatomie – Biologie.

137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului de Bcaalaureat în sesiunea iunie-iulie. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. 

BACALAUREAT 2016 PROFIL REAL. În sălile de examen, candidații nu au voie cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, precizează MEN.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină minim nota 5 la fiecare dintre ele și media probelor scrise trebuie să fie 6. 

BACALAUREAT 2016. CALENDAR SESIUNEA IUNIE-IULIE 

13 – 15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

15 – 17 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă

21 – 24 iunie: Evaluarea competențelor digitale

27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

4 iulie : Limba şi literatura română (proba E)a)

5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E)b)

6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E)c)

8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). 

12 iulie: Afișarea rezultatelor (până în ora 16,00) și depunerea contestațiilor (între orele 16,00 – 20,00)

13 – 15 iulie: Soluționarea contestațiilor

16 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Vezi și: 
 

 

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă