10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechMarian Munteanu, care va fi candidatul liberal la Primăria Capitalei, și-a depus...

Marian Munteanu, care va fi candidatul liberal la Primăria Capitalei, și-a depus adeziunea la PNL, în ciuda valului de contestări din spațiul public

UPDATE 14.38: Partidul Naţional Liberal îşi asumă în totalitate candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda.

 „Din punctul meu de vedere, Marian Munteanu este candidatul pe care PNL şi-l asumă în totalitate (…). Marian Munteanu pentru noi înseamnă libertatea (…) În ceea ce priveşte acuzele de naţionalism şi extremism, mă cunoaşteţi, şi eu sunt naţionalist, îmi iubesc ţara, am accese de intoleranţă ca orice om, dar dacă nu am încălcat legea, nu sunt decât un bun român. Marian Munteanu este un bun român. Cei care îl acuză de lucruri care sunt în contradicţie cu legea să aducă dovezi. Pe lege, nu pe cuvinte, pe expresii”, a spus Preda, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că responsabilitatea nominalizării lui Marian Munteanu aparţine PNL. 

„Discuţia cu propunerea s-a rostogolit în presă, e ca discuţia cine a fost primul, oul sau găina… Responsabilitatea nominalizării lui Munteanu este a PNL, în cel mai înalt for, BPN. Cu cine s-a văzut prima oară, dacă cu mine s-a văzut în urmă cu o săptămână şi cu dumneavoastră acum trei săptămâni … o să ne luăm la ceartă care l-a adus candidat (…) A fost o soluţie a comisiei de unificare (…) Analizele arătau foarte clar că PNL are nevoie de voturile din afara partidului pentru a se detaşa”, a explicat Preda. 

Liberalul a arătat că liderii partidului urmăresc reacţiile la candidatura lui Munteanu. „Urmărim foarte atent, monitorizăm foarte atent această reacţie virulentă, negativă în cea mai mare parte, asupra unui om. Nu judec, fiecare cu mintea lui. (…) Candidatul nostru a fost acuzat că este în afara legii”, a adăugat el. 

—————-

Marian Munteanu și-a depus, vineri, adeziunea la PNL, la organizația Sectorului 1. Ea va fi oficială începând cu ora 18.00, a anunțat purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda.

„Adeziunea lui Marian Munteanu există, ea va fi oficială astăzi la ora 18,00. Toată lumea confundă adeziunea la un partid cu a fi membru de partid. Nu este în acelaşi timp. O adeziune, conform statutului partidului, se analizează, se aprobă sau se respinge, ceea ce nu este cazul. Astăzi va fi cu acte în regulă. Adeziunea lui Marian Munteanu este la PNL, doreşte să fie în PNL de trei zile. Asta înseamnă adeziune, să doreşti să fii membru în partid”, a spus Preda, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres

Întrebat când a semnat Marian Munteanu fizic adeziunea la formaţiunea liberală, Preda a replicat: „Nu am fost acolo”. 

Marian Munteanu a fost desemnat, marţi, candidatul PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, după anunţul spectaculos făcut de Ludovic Orban de retragere din cursă, în urma audierii la DNA, care a dispus cercetarea sa penală sub control judiciar. Astfel, înțelegerea a prevăzut că partidul îi va sprijini candidatura la PMB, iar Munteanu să se înscrie în partid.

Citește și: Ludovic Orban nu comentează candidatura lui Marian Munteanu la Primărie, întrucât așa a decis PNL

El a fost contestat de mai multe ONG-uri, care au cerut PNL să îi retragă candidatura pentru PMB, pe motiv că nominalizarea reprezintă „o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim”.

Astfel, reprezentanții mai multor organizații precum: IPP, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială și Studii, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, ACCEPT, Euroregional Center for Public Initiatives și Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi au precizat că Marian Munteanu „a avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată” și că „promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste, incompatibil cu valori democratice si chiar constituționale”.

Citește și: PNL: Nu sunt probe că Marian Munteanu ar fi apropiat de extrema dreaptă

În replică, liberalii i-au luat apărarea, susținând că  nu există probe care să ateste că Marian Munteanu ar fi „apropiat de extrema dreaptă”.  Ei au solicitat celor care întrețin acest discurs „plin de neadevăr” să aducă probe „care ar putea, eventual, să susțină acuzele pe care i le aduc domniile lor”. Mai mult, PNL a amintit de implicarea lui Munteanu în Revoluția din decembrie 1989.

Totodată, presa a scris în mai multe rânduri și despre posibile legături de afaceri între Marian Munteanu și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu. Munteanu el a respins acuzațiile.

Citește și: Marian Munteanu: liderul-supapă al SRI?

„Eu nu am fost sprijinit de Virgil Măgureanu, ci am avut atunci o discuție cu mai multe partide. El nu m-a sprijinit și minte că așa e în fișa postului lui. De 7-8 ani de zile nu am mai vorbit deloc cu Măgureanu”, a declarat Munteanu la Antena 3.

Între 1992 și 1995, Munteanu a condus orga­nizația Mișcarea pentru România, mișcare care a preluat idealuri legionare. În 2000, Alianța Națională (PUNR-PNR, partidul înființat de Virigil Măgureanu) l-a desemnat candidat pentru președinție. A acceptat dar, ulterior, s-a retras.

În Proclamația Alianței Noastre, publicată în urmă cu trei săptămâni, Munteanu propune „blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României“. 

În vârstă de 54 de ani, Marian Teofan Dragoş Munteanu este de profesie etnolog. El este cunoscut de public ca un activist civic român contemporan, membru al rezistenţei împotriva dictaturii comuniste, fiind unul dintre reprezentanţii marcanţi ai mişcărilor pentru drepturi civile şi instaurare a democraţiei în România (1989-1991), lider al demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii, 1990.  În anii 1988-1989 a fost arestat şi interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creştină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzaţie fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Ţuţea. În pofida presiunilor şi ameninţărilor, a refuzat să colaboreze cu securitatea.

Citește și: FOTO+VIDEO. Cine este Marian Munteanu

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă