20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMarina militară chineză efectuează manevre în Marea Chinei de Sud

Marina militară chineză efectuează manevre în Marea Chinei de Sud

Marina chineză a început, vineri, exerciții militare între arhipelagul Paracel și insula Hainan, din Marea Chinei de Sud, informează agențiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Ziarul oficial al armatei a precizat că la exerciții au fost folosite rachete „reale”. Televiziunea publică CCTV a difuzat imagini ale unor avioane de vânătoare şi nave trăgând rachete, elicoptere decolând şi submarin ridicându-se la suprafaţa apei. 

„Exerciţiul se concentrează pe operaţiuni de control aerian, bătălie navală şi război antisubmarin”, a precizat PLA Daily, al cărui articol a fost reluat pe site-ul internet al Ministerului Apărării din China. 

Citește și: Presă: Autoritățile de la Beijing trebuie să fie pregătite de o confruntare cu SUA, în Marea Chinei de Sud

Aceste manevre intervin în timp ce Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) cu sediul la Haga (Olanda) urmează să pronunţe, marţi, sentinţa privind contenciosuri teritoriale în Marea Chinei de Sud între Manila şi Beijing. 

Potrivit ziarului, manevrele actuale sunt „exerciţii de rutină” și nu au nicio legătură cu decizia CPA. 

Beijingul consideră ca relevantă suveranitatea sa asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud, spre marea nemulţumire a ţărilor riverane cu pretenţii rivale: Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei. Pentru a-şi legitima revendicările, China a mărit suprafaţa insuliţelor cu recifuri şi a implantat acolo piste de aterizare, porturi şi alte instalaţii. 

Citește și: Ban Ki-moon face apel la rezolvarea pașnică a disputelor privind insulele din Marea Chinei de Sud

În 2013, Manila a depus o reclamație, în care cere Curții Permanente de Arbitraj să declare că pretenţiile chineze sunt o încălcare a Convenţiei ONU asupra dreptului mării (CNUDM). China estimează că CPA nu este competentă în acest dosar şi a declarat că nu va ţine seama de verdict.

Tot vineri, autoritățile filipineze s-au declarat pregătite să împartă cu Beijingul resursele naturale ale regiunilor disputate din Marea Chinei de Sud, chiar dacă CPA va decide în favoarea lor, a declarat ministrul de externe filipinez. Perfecto Yasay a asigurat că guvernului noului preşedinte Rodrigo Duterte speră să deschidă rapid dialogul cu China după sentinţa Curţii. 

Beijing şi Manila au convenit, de asemenea, să se abţină de la declaraţii „provocatoare” după anunţul CPA, potrivit lui Yasay.

Citește și: Presă: China vrea să construiască un nou avanpost în Marea Chinei de Sud, într-o zonă disputată cu Filipine

Cele mai citite

Festivalul Opera Copiilor – 60 de spectacole și zeci de atracții în aer liber la Opera Comică pentru Copii

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a...

Euro este în ușoară scădere. Ce se întâmplă cu dolarul?

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în scădere...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă