12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialProteste de amploare în Malta, ca reacție la scandalul Panama Papers

Proteste de amploare în Malta, ca reacție la scandalul Panama Papers

Mii de persoane au protestat, duminică, în Malta, cerând demisia premierului Joseph Muscat, în contextul controversei „Panama Papers”, în care sunt implicaţi doi membri importanţi ai guvernului, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Liderul opoziţiei Simon Busuttil a declarat, în faţa protestatarilor strânşi în capitala La Valletta, că premierul Joseph Muscat şi-a pierdut „autoritatea morală de a mai conduce ţara”, astfel că ar trebui să demisioneze „înainte de a provoca şi mai multe pagube”.

Partidul de opoziţie din Malta a făcut apel la o moţiune de cenzură pentru că premierul nu i-a demis pe cei doi oficiali maltezi implicaţi în scandalul „Panama Papers”: ministrul energiei Konrad Mizzi şi şeful staffului său Keith Schembri. 

Citește și: Panama Papers: Cum propune ministrul german de Finanțe combaterea paradisurilor fiscale

Tot duminică, premierul Joseph Muscat a afirmat că va lua decizia „necesară” în legătură cu scandalul „Panama Papers” doar după ce va fi finalizată o anchetă internă. 

Scurgerea a 11,6 milioane de documente de la firma de avocatură Mossack Fonseca, ce-şi are sediul în Panama, care prezintă în detaliu cum au fost ascunşi bani în companii offshore, a pus în discuţie averile a numeroşi politicieni, sportivi şi numeroase celebrităţi din circa 80 de ţări. Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a relatat prima dată despre existenţa a 214.000 de companii offshore în urmă cu peste o săptămână, împreună cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) şi numeroase alte cotidiane. În raportul ICIJ sunt menţionate numele lui Mizzi şi Schembri printre clienţii firmei Mossack Fonseca. 

Citește și: Scandalul Panama Papers, pe agenda reuniuniii de primăvară a FMI

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă