16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportSurse: Corina Șuteu, fost director al ICR New York, ar putea deveni...

Surse: Corina Șuteu, fost director al ICR New York, ar putea deveni noul ministru al Culturii

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Corina Șuteu, ar putea fi desemnată pentru funcția de ministru al Culturii, în locul lui Vlad Alexandrescu, care a demisionat, miercuri, la cererea premierului Dacian Cioloș, au declarat surse politice pentru Hotnews.ro.

Corina Șuteu a fost director al Institutului Cultural Român din New York, în perioadă 2006-2012. Și-a prezentat demisia în 2012, în contextul trecerii Institutului Cultural Român din subordinea Președinției în cea a Senatului, fapt care a determinat demisia întregii conduceri a ICR București și preluarea șefiei instituției de către Andrei Marga. 

Corina Șuteu și-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. A devenit interesată de sectorul managementului cultural imediat după căderea comunismului în România.

Citește și: Vlad Alexandrescu, despre scandalul de la Operă: Discursul președintelui mi s-a părut injust

În 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Maștere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franța) și președinte al Forumului rețelelor culturale europene. 

În 1998 a fondat asociația ECUMEST. Între 2005-2006 a editat cartea „Arts Politics and Change” (că urmare a programului “Policies for culture”), publicată la Amsterdam, și a lansat la Columbia University volumul „Another Brick în the Wall, a Critical Overview of Cultural Management în Europe”. 

Vlad Alexandrescu a anunțat, miercuri, că demisionează de la conducerea ministerului Culturii, la solicitarea premierului Dacian Cioloș. Deși mandatul său a fost unul scurt, numele ministrului a fost legat de mai multe controverse, precum implicarea sa în scandalul de la Opera Națională din București și campania pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

La începutul lunii aprilie, la Opera Națională din București au apărut tensiuni, care au degenerat, ulterior, într-o serie de proteste ale angajaților, cât și refuzul balerinilor de a urca pe scenă, ducând la schimbarea directorului instituției de mai multe ori. 

„Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a scris Vlad Alexandrescu, miercuri, pe Facebook.

Citește și: Controversele din mandatul lui Vlad Alexandrescu la șefia Ministerului Culturii

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri seara, că una din nemulţumirile sale privind Guvernul a vizat situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti, adăugând că această chestiune este pe cale de rezolvare. 

„Un contraexemplu de implicare a unui minister în ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginate care nu au fost făcute de ministrul Culturii în această chestiune”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. 

Miercuri seara, 200 de persoane au protestat, la Palatul Victoria, în semn de solidaritate cu Vlad Alexandrescu. Premierul Dacian Cioloș a vorbit cu protestatarii, precizând că  îl apreciază pe Vlad Alexandrescu şi „voinţa lui reformatoare”, dar că un ministru trebuie să aibă „şi capacitatea de a aplica măsurile”, referindu-se la situaţia de la Opera Naţională Bucureşti.

În faţa protestatarilor, prim-ministrul a încercat să justifice decizia de a renunţa la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. „Din cauza felului în care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Naţională Bucureşti îi creează o slăbiciune ca ministru.Asta nu afectează cu nimic voinţa lui reformatoare. Chiar i-am propus să găsim o soluţie pentru a continua colaborarea privind Cuminţenia Pământului”, le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunaţi în faţa guvernului, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Vlad Alexandrescu.

 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă