26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSurse: Situația din Turcia, pe agenda ședinței CSAT de săptămâna viitoare

Surse: Situația din Turcia, pe agenda ședinței CSAT de săptămâna viitoare

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ar putea discuta, marți, despre situația regională, în contextul evoluțiilor din Turcia, potrivit unor surse citate de News.ro.

Potrivit sursei citate, ședința CSAT fusese, înițial, convocată pentru analizarea rezultatelor summit-ului NATO.

În Turcia a intrat, joi, în vigoare starea de urgență, pentru o perioadă de trei luni, ca urmare a loviturii de stat eșuate de săptămâna trecută. Potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, măsura este necesară pentru reinstaurarea ordinii. Cetăţenii au fost nevoiţi să se apere împotriva „celei mai insidioase şi mai josnice tentative de lovitură de stat militară din istoria poporului turc”, a declarat Erdogan pentru Anadolu. 

Citește și: Peste 10.000 de persoane, arestate după lovitură de stat eșuată din Turcia

Yasin Aktay, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea politică a lui Erdogan, a declarat pentru Anadolu: „Nu putem înţelege criticile care vin dinspre Europa în legătură cu aceasta. Au existat recent două incidente în Franţa şi Belgia, unde atacurile teroriste au dus la instaurarea stării de urgenţă pentru şase luni, care a fost prelungită cu şase luni”. 

Potrivit declaraţiilor sale, Turcia a fost victima unor multiple atacuri teroriste în această perioadă şi s-a abţinut să declare starea de urgenţă. „Faptul că noi nu am făcut-o în acest caz ar trebui aplaudat mult mai mult”, a spus Aktay. 

Purtătorul de cuvânt a precizat că 10.410 persoane au fost arestate, respectiv 7.423 de militari, 287 de poliţişti, 2.014 judecători şi procurori, precum şi 686 de civili. Dintre militari, 162 sunt generali, din care aproape jumătate generali ai celei de-a doua mari armate din cadrul NATO. În afară de arestări, peste 37.500 de funcţionari publici şi poliţişti au fost suspendaţi din funcţie. În plus, 21.000 de cadre didactice din şcoli private şi-au pierdut autorizaţia de funcţionare.

Cele mai citite

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă