11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia va lua o decizie importantă, în cadrul consiliului de securitate de...

Turcia va lua o decizie importantă, în cadrul consiliului de securitate de la Ankara

Preșdintele turc Recep Tayyip Erdogan va prezida un consiliu de securitate națională, care are loc, miercuri, la Ankara, ca urmare a loviturii de stat eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă, informează cotidianul Hurriyet.

La consiliu vor participa miniștri turci de interne și de externe, premierul Binali Yıldırım, șeful Serviciului Național de Informații, Hakan Fidan, și mai mulți comandanți.

Potrivit sursei citate, Guvernul ar plănui să întemeieze o curte specială care se ocupe de judecarea persoanelor implicate în lovitura de stat, cât și construirea unei închisori speciale pentru aceștia.

Citește și: Interdicții, demiteri și arestări – măsurile luate de Turcia, după lovitura de stat eșuată

Totodată, Hurriyet notează că în cadrul consiliului ar putea fi discutate și o serie de schimbări legislative care să înăsprească pedepsele, astfel încât să evite alte potențiale tentative de lovituri de stat.

Vicepremierul Nurettin Canikli a dat asigurari că măsurile vor ajuta la stabilizarea situației din Turcia. Luni, președintele Erdogan anunța că după consiliul de securitate va fi anunţată o „decizie importantă”, însă nu a oferit detalii.

Tot la palatul prezidenţial din Ankara, ale cărui împrejurimi au fost bombardate în timpul tentativei de puci, va avea loc şi o şedinţă a guvernului turc, unde vor fi discutate deciziile luate în timpul consiliului.

Cele două reuniuni au loc pe fondul epurărilor masive anunţate deja de autorităţi şi care provoacă îngrijorare în Occident. 

Citește și: Slujbele religioase, interzise persoanelor implicate lovitura de stat eșuată din Turcia

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia. Totodată, cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

Cel puţin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, şi-au pierdut viaţa în cursul violenţelor şi aproape 1.500 au fost răniţi.  

 

Cele mai citite

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă