18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCe semnifică Ziua Internațională a Femeii

Ce semnifică Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii reprezintă o ocazie pentru a sărbători actele de curaj și determinare realizate de femeile de pretutindeni, care joacă un rol important în instoria țărilor și comunităților din care fac parte. Totodată, este un prilej pentru a face apel schimbare și un mod celebrare a progreselor realizate, informează Agerpres.

Sărbătoarea a fost oficializată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), fiind celebrată, în fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume. Anul acesta, tema este “Planeta 50-50 până în 2030 : mai mult pentru egalitatea de gen”.

Astfel, se urmărește a accelera Agenda 2030, pentru a pune în aplicare noile obiective de dezvoltare durabilă, precum: egalitatea de gen și abilitatea tuturor femeilor și fetelor de a beneficia de educație incluzivă și de calitate pentru toți, cât și promovarea învățării pe tot parcursul vieții.
 
 
Ziua Internațională a Femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale de la începutul secolului XX, în America de Nord și în toată Europa și este, în prezent, sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile, în 1995.

 

Citește și: MESAJE DE 8 MARTIE: Idei de sms-uri și felicitări amuzante

În România, la 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului.

Potrivit inițiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui act normativ.

Cele mai citite

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă