21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCostul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,2% în T3

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,2% în T3

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut cu 2,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent şi cu 5,2% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Faţă de trimestrul II 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (13,07%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al III-lea al fiecărui an), administraţie publică (5,77%), alte activităţi de servicii (3,97%) şi industria extractivă (3,95%)", arată INS, într-un comunicat citat de Mediafax.

Scăderi s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (5,73%), tranzacţii imobiliare (3,08%), transport şi depozitare (1,22%) şi comerţ (0,71%).

În trimestrul III 2014, creşterea faţă de trimestrul anterior -pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare- a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,22%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,19%. Creşterile înregistrate de cele două componente au fost de 2,13%, respectiv 2,1%.

Faţă de acelaşi trimestru din 2013, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, se observă în alte activităţi de servicii (16,8%), hoteluri şi restaurante (14,6%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,1%) şi industria extractivă (11,2%). Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (7,27%) şi învăţământ (0,52%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent -indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare- pentru componenta privind cheltuielile directe cu forţa de muncă a fost de 5,22%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte a înregistrat creşteri similare (5,24%, respectiv 5,27%).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,13%, respectiv 5,25%).

Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă