17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCostul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,2% în T3

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,2% în T3

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut cu 2,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent şi cu 5,2% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Faţă de trimestrul II 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (13,07%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al III-lea al fiecărui an), administraţie publică (5,77%), alte activităţi de servicii (3,97%) şi industria extractivă (3,95%)", arată INS, într-un comunicat citat de Mediafax.

Scăderi s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (5,73%), tranzacţii imobiliare (3,08%), transport şi depozitare (1,22%) şi comerţ (0,71%).

În trimestrul III 2014, creşterea faţă de trimestrul anterior -pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare- a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,22%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,19%. Creşterile înregistrate de cele două componente au fost de 2,13%, respectiv 2,1%.

Faţă de acelaşi trimestru din 2013, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, se observă în alte activităţi de servicii (16,8%), hoteluri şi restaurante (14,6%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,1%) şi industria extractivă (11,2%). Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (7,27%) şi învăţământ (0,52%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent -indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare- pentru componenta privind cheltuielile directe cu forţa de muncă a fost de 5,22%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte a înregistrat creşteri similare (5,24%, respectiv 5,27%).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,13%, respectiv 5,25%).

Cele mai citite

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă