13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRDacă mănânci sănătos scapi de cancer?

Dacă mănânci sănătos scapi de cancer?

Există vreo legătură între alimentație și cancer? Dacă faci o vizită la librărie sau dacă navighezi pe internet ai să ai impresia că pentru a evita să te îmbolnăvești de cancer nu trebuie decât să fi atent la ce mănânci. Sunt promovate puterile protectoare ale ”superalimentelor”, bogate în antioxidanți sau alte fitochimicale, dar și diete miraculoase ale fermierilor chinezi sau chiar ale celor care au locuit în peșteri în Paleolitic.

Cu toate acestea există diferențe importante între ”folclorul” privind modul în care trebuie să ne alimentăm și știință. În ultimele două decade legătura dintre alimente și anarhia celulară numită cancer a fost analizată pas cu pas.

New York Times arată că, luna aceasta, cu ocazia întâlnirii anuale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, eveniment mamut ce a reunit peste 18.500 de cercetători și profesioniști din domeniu, s-au lansat indicii despre posibilele beneficii ale vitaminei D și ale cafelei, care ar reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

“În încercarea de a descoperi aceste efecte ușoare ale alimentelor, cercetătorii au ajuns la concluzii contradictorii. Există o serie de factori de confuzie, așa cum îi numesc medicii epidemiologi, care pot influența chiar și cele mai riguroase studii. De exemplu, persoanele care mănâncă multe fructe și legume, probabil, cântăresc mai puțin, fac exerciții mai des și au mai multă grijă de sănătatea lor, în general. O parte dintre acești factori de confuzie pot fi eliminați prin studii randomizate controlate, care implică două grupuri mari de oameni cu diete diferite, atribuite în mod arbitrar. Dar astfel de studii sunt scumpe, iar regulile sunt greu de pus în aplicare pe termen scurt și, probabil, imposibil pe termen lung”, a explicat, pentru publicația americană, George Johnson, autorul cărții “The Cancer Chronicles: Unlocking Medicine’s Deepest Mystery” (Cronicile cancerului: Descifrarea celui mai mare mister al medicinei).

Au existat însă și motive de optimism. Un studiu realizat anul trecut a ajuns la concluzia că o alimentație bogată în legume poate reduce apariția unui tip de cancer de sân, iar reducerea din alimentație a produselor lactate poate reduce riscul de cancer de prostată.

În schimb, mitul că alimentele grase sunt o cauză directă a cancerului a fost desființat. Două meta-analize publicate în 2011 au ajuns la concluzii contradictorii – una a descoperit un efect minor, iar cealaltă nu a stabilit nicio legătură clară între o dietă bogată în alimente grase și apariția cancerului.

Un alt mit care a fost spulberat este cel legat de efectele fast food-ului asupra sănătății. Un studiu recent sugerează că un bărbat în vârstă de 50 de ani care consumă 150 de grame pe zi de carne roșie, își crește riscul de a face cancer colorectal cu doar 1,71 la sută în următorii zece ani.

În aceste condiții, în ultima perioadă, medicii pun accent mai puțin pe alimentație și mai mult pe noile imunoterapii și pe rolul inflamației cronice.

Românii, afectați de cancerul de plămâni

Ultimul studiu privind cancerul, realizat de compania GfK România, arată că afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular.

În România apar anual circa 80.000 de noi cazuri de cancer, conform studiului GLOBOCAN 2012, al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, în creștere cu aproximativ 4.000 de cazuri comparativ cu ultimul raport din 2008.

La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2025, numărul de cazuri noi de cancer va ajunge la peste 19 milioane, în fiecare an. Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer din întreaga lume, anual, a ajuns deja la peste 14 milioane. Din 2008 şi până în 2012, numărul celor care au decedat din această cauză a crescut de la 7,6 milioane la 8,2 milioane.irii de cancer. Creşterea numărului de fumători, dar şi a persoanelor obeze a contribuit la mărirea riscului de îmbolnăvire de cancer.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă