22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalCineaștii români cuceresc Sarajevo

Cineaștii români cuceresc Sarajevo

În cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 21-a ediţie, ce se va desfăşura în perioada 14-22 august, se regăsesc mai multe prezențe românești. În primul rând, regizorul Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje. O serie de filme românești de toate tipurile, lung și scurtmetraje, filme documentare și de ficțiune vor fi prezentate în acest festival care pune accentul pe cinematografia din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior în secţiunea dedicată In Focus.

Printre succesele marcante ale filmului românesc ce vor putea fi văzute la Sarajevo în secțiunea In Focus se numără ”Aferim!” și ”Un etaj mai jos”.

”Aferim!”, regia Radu Jude, va fi prezentat în data de 16 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional din Sarajevo. Pelicula invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. În cadrul festivalului internaţional de film de scurtmetraj dotdotdot de la Viena a fost dedicat în luna iulie un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: ”Lampa cu căciulă” (2006), ”Alexandra” (2006) şi ”O umbră de nor” (2013).

”Un etaj mai jos”, regia Radu Muntean,  este programat pe 17 august, ora 16:00, la Teatrul Naţio­nal. Filmul a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

”Toto şi surorile lui” (regia Alexander Nanau, 2014) este selectat în competiţia de documentare. Filmul prezintă povestea lui Toto, un băiat de 10 ani care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Filmul deține peste 10 premii internaționale.

”Comoara” (regia Corneliu Porumboiu) este difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj. Filmul prezintă publicului o perspectivă ironică asupra consumerismului societăţii contemporane. Lungmetrajul a fost premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

”Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Călugăreanu, 2015) participă în cadrul competiției de documentare. Filmul prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine.

”Acasă la tata” (regia Andrei Cohn) va fi difuzat în premieră internațională în cadrul competiției de lungmetraje pe 21 august. Scenariul filmului se bazează pe piesa de teatru cu același nume a lui Mimi Brănescu și îl are în prim-plan pe Robert, un scriitor tânăr care trece printr-o criză existențială. Filmul a fost prezentat în premieră pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European, coordonat de Institutul Cultural Român.

”Ramona” (regia Andrei Creţulescu, 2015) participă în cadrul competiției de scurtmetraj şi este proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august. ”Ramona” este un film violent, stilizat și fără dialoguri. Filmul  încheie trilogia impromptu realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele ”Bad Penny” (2013) şi ”Kowalski” (2014).

”O faptă bună” (regia Andrei Gruzsniczki, 2015), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august, este o producție construită în jurul unor întrebări precum: Până unde facem binele când am început să-l facem? Până la ce nivel ne asumăm o problemă care nu e a noastră?

Vorbind despre ediția din acest an, Elma Tataragić, coordonatoarea programului Festivalului de Film de la Sarajevo, declară: „Natura interactivă a festivalurilor de film nu a fost niciodată mai importantă decât în prezent. Astfel, când se realizează selecția, se iau în considerare în primul rând filmele, dar și nevoile publicului. Programul festivalului din acest an arată supremația și forţa cinematografiei regionale. Filmele selecţionate sunt puternice, inteligente, sofisticate și curajoase, iar poveștile pe care le spun sunt fascinante. Nu există nicio îndoială că publicul le va recunoaște valoarea“. 

Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă