12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalConcert pentru restaurarea clavecinului de la Peleș

Concert pentru restaurarea clavecinului de la Peleș

Joi, de la ora 19.00, va avea loc un recital de viola d’amore. Recitalul este susținut de „Duo Aliquot“, din Germania, și este dedicat strângerii de fonduri necesare restaurării clavecinului istoric Ruckers-Taskin, aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș din Sinaia.

„Duo Aliquot“, un duo de viola d’amore, a fost înființat în anul 2008 de violonista Simona Bălan și violistul Gheorghe Bălan. Denumirea ansamblului este ingenios pusă în legătură cu corzile de rezonanță ale violei d’amore, denumite „corzi Aliquot“. De la înființare, „Duo Ali­quot“ a susținut numeroase concerte în Germania, Franța, Austria.

Cei doi muzicieni de origine română, Simona și Gheorghe Bălan, membri ai orchestrei Teatrului de Operă din Eisenach, sunt pasionați interpreți ai instrumentului viola d›amore. Descoperirea sonorităților acestor încântătoare instrumente i-a fascinat total, astfel încât și-au dedicat o mare parte din activitatea concertistică acestui domeniu. În luna iunie a acestui an, muzicienii au luat parte la cel de-al 18 lea congres al Societății Internaționale de Viola d’Amore de la Luslawice, în Polonia.

Țelul celor doi muzicieni este de a aduce publicului cât mai aproape, în cadrul concertelor, atât acest instrument deosebit, cât și caracteristicile muzicii dedicate lui. Partiturile pieselor prezentate sunt în majoritate copii după manuscrise din arhivele bibliotecilor, extrase și îngrijite prin munca migăloasă de cercetare a celor pasionați de viola d’amore.

Echipa de experți și restauratori ce se va ocupa de valorosul instrument din Castelul Peleş este formată din importanți specialiști români și străini în domeniul restaurării de clavecine istorice, lemn și pictură, printre ei numărându-se profesorul Ketil Haugsand și restauratorul Mihai Covaci.

Instrumentul istoric restaurat va fi utilizat în următorii ani în cadrul unor producții artistice de muzică veche organizate și promovate de echipa Festivalului de Muzică Veche București, în editarea unor albume audio de muzică franceză și europeană barocă, la realizarea unei monografii cu imagini și explicații despre diversele faze ale restaurării și la realizarea unui documentar video cu această temă.  

În program:

Louis Toussaint Milandre (1756-1776) – Cinci dansuri: Minuetto I –

Minuetto II – Air de M. de la Borde – Minuetto – Allemande

Luigi Borghi (cca. 1745-1806) – Sonata în re major: Allegro – Adagio – Allegro – Rondo

Anonymus Bohemicus (a doua jumătate a sec. XVIII) – Dueto nr. 7: Moderato – Adagio – Allegro

Anton Huberty (1722-1791) – Duetto: Adagio – Allegro – Gique

Karl Stamitz (1745-1801) – Sonata „Marlborough“: Allegro – Rondo – Andante – Allegro – Andante con Variazione

Jan Kral (1823-1912) – Nocturna op. 9

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

ROMÂNIA LIBERĂ urează un Paște Fericit cititorilor și colaboratorilor: Hristos a Înviat!

Redacția ROMÂNIA LIBERĂ vă urează Paște Fericit! Hristos a Înviat! Sărbătoarea Paștelui ne îmbrățișează într-o atmosferă plină de bucurie și recunoștință, aducându-ne împreună într-o comuniune...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă