12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalTur de forță actoricesc la BIEFF: Cate Blanchett, 13 roluri în...

Tur de forță actoricesc la BIEFF: Cate Blanchett, 13 roluri în același film

Conceput inițial ca instalație video, “Manifesto”, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume.

Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, va avea loc, în cadrul Galei BIEFF, proiecția filmului “Manifesto”, în care Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forță artistic.

Vizionarea de sâmbătă va fi urmată de o alta, duminică, de la ora 17.30, la același cinematograf. Conceput inițial ca instalație video, “Manifesto”, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume. Anul acesta și-a început cu succes cariera în circuitul festivalurilor de film, fiind proiectat în premieră internațională în selecția oficială a festivalurilor de la Sundance și Rotterdam. 

Punând în discuție rolul și responsabilitatea artistului în societatea de azi, filmul este o revizitare din perspectivă contemporană a câtorva dintre cele mai semnificative manifeste artistice ale secolului 20. Îndreptându-și atenția asupra scrierilor suprarealiștilor, dadaiștilor, futuriștilor, constructiviștilor, ale Dogma 95 și ale altor mișcări care au revoluționat istoria artei, “Manifesto” dez-văluie semnificația politică extrem de actuală a acestor statement-uri avangardiste anti-establishment – pe care artiștii le-au compus cu pasiune și convingere cu ani în urmă – prin interpretarea lor de către personaje feminine (toate jucate de Cate Blanchett) în diverse contexte ale prezentului.

Conceptual și netradițional

Conform prestigioasei publicații Variety, „Manifesto e un film de artă în cel mai adevărat sens al cuvântului: conceptual ca natură, netradițional în formă și complet misterios ca atmosferă. Ceea ce puțini ar fi anticipat de la acest experiment este modul în care o colecție de dogme de multe ori contradictorii reprezintă o așa de bogată sursă de inspirație pentru cei cu viziune artistică progresivă (…), stimulând spectatorul să ia poziție și să-și definească propria estetică”. Subliniind și complexitatea interpretării lui Cate Blanchett, publicația The New York Times crede că, „dacă în lumea artei s-ar acorda Oscaruri, Cate Blanchett ar trebui să fie câștigătoare, pentru adevăratul tur de forță pe care îl face interpretând rolurile din Manifesto”.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă