14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurările își iau zborul

Asigurările își iau zborul

Dronele s-ar putea dovedi un instrument util care ar revoluţiona domeniul asigurărilor, conform experţilor din piaţă, principalul avantaj fiind creşterea vitezei de rezolvare a dosarelor, prin utilizarea acestora în inspecţiile de risc.

Asigurătorii încep să lanseze asigurări pentru drone, venind în întâmpinarea nevoilor companiilor care folosesc acest tip de produse.La nivel internaţional, dronele – aparate de zbor fără pilot la bord, ghidate de la distanță – sunt folosite de mai multe ţări pentru monitorizarea fenomenelor meteorologice şi a dezastrelor. Un exemplu îl reprezintă Statele Unite, unde, în momentul de faţă, astfel de aparate de zbor teleghidate sunt utilizate deja în domenii precum siguranţa publică, agricultura, protecția mediului, pentru a monitoriza climatul şi a monitoriza dezastrele. Mai mult decât atât, companii precum Amazon, UPS sau Domino’s Pizza au anunţat că, începând din 2016, vor lansa programe-pilot de distribuţie a produselor prin intermediul dronelor.

În acest context, şi industria asigurărilor ar putea beneficia de pe urma integrării acestei tehnologii în propriile activităţi, de exemplu în inspecţiile de risc, principalul avantaj fiind creşterea vitezei de rezolvare a daunelor.

Drone pentru asigurări

Astfel, dacă o dronă ar putea fi trimisă la locul daunei în doar câteva ore de la avizare, inspectorii ar putea procesa un volum mai mare de dosare, acestea fiind rezolvate mult mai rapid. Scenariul nu este exagerat: conform specialiştilor din industrie, este posibil ca dronele să fie introduse în domeniul asigurărilor în următorii ani.

Asigurătorii sunt deja interesaţi de utilizarea dronelor pentru rezolvarea dosarelor de daună, conform declaraţiilor lui Grant GOLDSMITH, preşedintele OVERWATCH, o companie care oferă asigurări pentru riscuri mari. Una din aceste cereri a fost formulată în 2014 de un asigurător care fusese depăşit de numărul mare de înştiinţări de daună survenite în urma uraganului SANDY. Un alt expert în industrie, Jason WOLF, avocat specializat pe segmentul property, consideră că dronele ar putea fi utilizate pentru evaluarea aeriană a daunelor la bunuri şi proprietăţi, inclusiv în cazul acoperişurilor.

Deocamdată, una dintre problemele care trebuie rezolvate în cazul acestor aeronave controlate de la distanţă este reprezentată de intimitatea persoanelor. Conform experţilor, o soluţie ar putea fi reprezentată de legislaţia privind dreptul la intimitate aplicată elicopterelor şi avioanelor mici, care ar putea fi preluată şi în cazul dronelor. 

Cu toate acestea, companiile nu sunt descurajate. De exemplu, Administraţia Federală a Aviaţiei Americane (FAA) a aprobat în aprilie 2015 solicitarea asigurătorului American International Group – AIG de a putea folosi drone pentru a realiza inspecţii în activităţile sale de evaluare a riscurilor, management al riscului, controlul daunelor şi de testare a siguranţei pentru clienţii companiei din SUA. Conform asigurătorului, dronele pot accelera evaluarea zonelor afectate de dezastre, oferind imagini la rezoluţie mare care permit analiza mai rapidă a daunelor, a riscurilor şi a sumelor necesare pentru despăgubire. De asemenea, aceste aparate de zbor reprezintă o soluţie mult mai sigură şi mai rapidă pentru accesul în zone care ar putea fi periculoase sau inaccesibile inspectorilor de risc.

Interesul companiilor pentru implementarea acestei tehnologii este evidenţiat şi de un  sondaj realizat printre managerii de risk intervievaţi de MUNICH Re cu prilejul evenimentului Risk and Insurance Management Society Conference (RIMS), desfăşurat în prima jumătate a lunii mai din acest an. Conform acestuia, utilizarea dronelor va deveni o practică comună pentru circa 40% din business-urile americane în mai puţin de cinci ani. Acest lucru va determina şi o creştere semnificativă a pieţei asigurărilor pentru drone, care va „exploda” în cinci ani.

Asigurări pentru drone

Zürich Canada a anunţat, la începutul lunii aprilie 2015, lansarea unei asigurări pentru drone. Noul produs financiar se adresează clienţilor corporate şi,   conform reprezentanţilor companiei, acesta „răspunde unei nevoi de acoperire în cazul companiilor care folosesc deja drone în activitate“.
Şi în România s-a lansat recent un astfel de produs. CertAsig a anunţat, pe 16 iunie a.c., lansarea primei asigurări pentru drone din România, prima aeronavă asigurată prin acest produs fiind, de asemenea, şi prima dronă care a fost înregistrată oficial în ţara noastră. Drona este deţinută de o companie care furnizează filmări şi fotografii aeriene profesioniste şi este asigurată de CertAsig pentru o răspundere civilă de până la 1 milion euro, au anunţat reprezentanţii asigurătorului.

Noua asigurare pentru drone este prima de acest fel din România, fiind o poliţă de aviaţie personalizată pentru drone comerciale. Produsul se adresează atât operatorilor de drone, cât şi producătorilor şi acoperă o serie de riscuri specifice: daune materiale parţiale sau totale suferite de drone (CASCO), răspunderi faţă de terţi (pentru potenţiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietăţi etc.), răspunderea producătorului (include răspunderea faţă de terţi a producătorului dronei) şi răspunderea deţinătorilor de depozite (hangare).

Utilizarea comercială a dronelor (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) este la început în România, iar cadrul legal pentru operarea lor este încă în dezvoltare. Reglementările de zbor şi procedurile operaţionale sunt în curs de elaborare de către autorităţi. Asigurările UAV sunt foarte noi, chiar şi la nivel internaţional, aşa că suntem foarte mândri că suntem primii care lansează acest produs în România, a afirmat James GRINDLEY, CEO, CertAsig.

Se estimează că în România există, în prezent, aproximativ 4.000 de drone. Dintre acestea, aproximativ 60 de drone sunt înregistrate oficial, majoritatea fiind drone comerciale utilizate pentru filmare şi fotografiere aeriană, pentru panoramare normală şi sferică, fotogrametrie 3D, topografie, supravegherea culturilor pentru agricultură, verificarea câmpurilor de fotovoltaice prin termografie, operaţiuni search &
rescue situaţii de urgenţă etc. Toate dronele comerciale trebuie să fie înregistrate oficial la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă