14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBuget 2015: Ce s-a promis și ce s-a alocat

Buget 2015: Ce s-a promis și ce s-a alocat

Negocierile cu FMI și Comisia Europeană au conturat bugetul pentru 2015: se taie din banii preșcolarilor, inclusiv a celor ce provin din familii sărace și se dă o derogare ca primarii să poată beneficia de mai mulți bani din Fondul de rezervă. Se reduce și bugetul Justiției.

Executivul a făcut public viitorul buget, imediat după plecarea misiunii finan­țatorilor externi. Potrivit informațiilor disponibile aseară, ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor și Economiei vor avea bugete mai mari, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii, Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici. De asemenea, au fost bugetate cheltuieli pentru investiţii de 44,8 miliarde lei, mai mari cu 24%, pe listă regăsindu-se numeroase proiecte de infrastructură. Pe de altă parte, Guvernul va introduce o nouă derogare de la Legea finanţelor publice prin care îşi va asigura dreptul să acorde în continuare bani primarilor din Fondul de rezervă bugetară, cu justificarea că a primit foarte multe cereri din partea acestora şi trebuie evitată acumularea de arierate. Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Conform unui raport al Consiliului Fiscal, până la data de 14 noiembrie 2014 alocările din Fondul de rezervă au ajuns la 956,7 milioane lei, în creștere cu 567% față de aceeași perioadă a anului 2013. În cea ce privește titlurile executorii câştigate deja în instanţă de bugetari pentru salarii restante, Guvernul a decis să achite în avans, anul viitor, tranşa aferentă anului 2016, dar va eşalona pe 5 ani, până în 2020, ca şi fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

Majorări pentru unii bugetari

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi îngheţate la nivelul de la finele acestui an, excepție făcând profesorii, ale căror salarii vor fi majorate în două tranşe, cu “până la 5%” din martie şi tot cu “până la 5%” din septembrie, dar în anumite condiţii, şi angajaţii din sănătate. De asemenea, Guvernul va interzice şi anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masă şi primelor de vacanţă către bugetari şi va continua să răsplătească munca suplimentară efectuată de aceştia peste durata normală a timpului de lucru, inclusiv în weekend şi de sărbători, doar cu timp liber, nu cu bani.

Ce s-a promis

În programul candidatului Victor Ponta se vorbea despre continuarea politicilor guvernamentale de indexare a pensiilor şi salariilor. De asemenea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, afirma înaintea campaniei electorale că se va discuta cu reprezentanții ins­tituţiilor internaţionale, astfel încât “să avem începând cu 1 ianuarie 2015 o creştere decentă a salarizării în sistemul bugetar”. Ministrul Muncii a subli­niat că de aceste majorări salariale vor beneficia toţi bugetarii, indiferent că este vorba despre administraţia locală sau centrală.

Reduceri la Justiție

Ministerul Justiției va primi mai puțini bani decât în 2014, după rectificări. La fel și Ministerul Public. De asemenea, vor fi reduse și bugetele Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constituționale. În schimb, crește bugetul Avocatului Poporului.

Ce s-a promis

“Dreptatea până la capăt într-un stat pus în slujba cetățeanului – justiție independentă, corectă și care lucrează eficient, fără influențe politice”. Acesta a fost sloganul candidatului la președinție, Victor Ponta. Programul electroral al acestuia prevedea întărirea luptei împotriva corupţiei, prin consolidarea instituțiilor și aplicarea strategiilor realizate în ultimii 2 ani, anii în care România a avut cele mai bune rapoarte MCV.

Economiile au „topit“ mierea copiilor

Dreptul preşcolarilor şi elevilor din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv va fi suspendat de Guvern pe întregul an 2015, cu argumentul necesităţii unor economii la buget, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Legea 509/2006 stabileşte că pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi confesionale cu program normal de 4 ore, precum şi pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional este acordată gratuit miere de albine, în limita unei cantităţi de 60 g/copil/săptămână. De asemenea, Guvernul va amâna din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi nu va acorda nici anul viitor, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.

Ce s-a promis

În programul electoral al premierului Ponta se arăta că “tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a ţării pentru care statul român are datoria să asigure toate condiţiile unei vieţi europene”.

Reamintim faptul că soția primului ministru, europarlamentarul Daciana Sârbu, este fondatorul Asociației Școala pentru Sănătate, care are ca scop informarea părinților în ceea ce privește alimentația sănătoasă a copiilor. De asemenea, eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene, în noiembrie 2012, pregătirea unei Strategii Europene privind Sănătatea Copiilor, finanțată prin fonduri UE, care să includă prioritar politici privind alimentația sănătoasă.

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă