15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare este cea mai mare problemă pentru asigurătorii lumii

Care este cea mai mare problemă pentru asigurătorii lumii

Costul total al catastrofelor naturale în lume s-a ridicat în 2013 la circa 92 de miliarde euro, o sumă „moderată“ în raport cu anii precedenţi, potrivit unui studiu al companiei de asigurări germane Munich RE.

În ultimii zece ani, catastrofele naturale au provocat, în medie, pagube anuale cu o valoare totală de 184 miliarde dolari la nivel mondial iar anul trecut a fost unul liniştit din acest punct de vedere pagubele totale situându-se la doar 125 miliarde dolari. Pentru 2013, suma ce a trebuit acoperită de sectorul de asigurări a fost de aproape 31 miliarde dolari, fiind la rândul său mai modestă decât media de 56 de miliarde înregistrată pe parcursul ultimilor zece ani. În anul care tocmai s-a încheiat, „catastrofele naturale cele mai costisitoare în termeni economici au fost inundaţiile din sudul şi estul Germaniei, precum şi din ţările limitrofe“ în cursul lunii iunie, a detaliat Munich RE. Acestea au cauzat pagube cu o valoare totală de 11,7 miliarde de euro, dintre care 2,3 miliarde de euro asigurate.Pentru sectorul de asigurări, căderile de grindină din Germania din cursul lunilor iulie şi august s-au dovedit a fi cele mai costisitoare. Aceste intemperii au provocat pagube cu o valoare totală de 3,9 miliarde de euro, dintre care 3,1 miliarde acoperite de către asiguratori. Din punct de vedere uman, cea mai gravă catastrofă a fost taifunul Haiyan din sudul Filipinelor de la începutul lui noiembrie, ce a provocat moartea a 6.000 de persoane şi a lăsat alte câteva milioane fără un acoperiş deasupra capului.În total, cele 880 de catastrofe naturale înregistrate în 2013 au provocat decesul a 20.000 de persoane, adică mai mult decât în 2012, dar mult mai puţine decât media ultimilor zece ani (106.000), conform cifrelor din raport.

Bilanţ trist

În ultimii 30 de ani aproximativ 2,5 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa în catastrofe naturale, dintre care trei sferturi legate de evenimente meteorologice extreme, iar pagubele s-au ridicat la 3.800 miliarde dolari, arată un raport al Băncii Mondiale publicat la Varşovia cu ocazia unei conferinţe ONU dedicată modificărilor climatice.

„Pierderile economice sunt în creştere, de la 50 de miliarde pe an în anii 1980 la 200 de miliarde pe an în ultimul deceniu, iar aproximativ trei sferturi din aceste pierderi sunt rezultatul unor evenimente meteorologice extreme“, a declarat vicepreşedintele pentru dezvoltare durabilă de la Banca Mondială, Rachel Kyte, citat de Agerpres. Banca Mondială precizează că, deşi dezastrele provocate de catastrofele naturale pot afecta toate ţările, cele mai severe pierderi economice şi de vieţi omeneşti sunt înregistrate de ţările sărace.

De exemplu, în 2010 uraganul Thomas a devastat St. Lucia şi a provocat pierderi echivalente cu 43% din PIB. Raportul estimează că, în perioada 2002-2006, impactul dezastrelor naturale asupra ţărilor sărace este echivalent cu un procent din PIB, de zece ori mai mare decât media din ţările dezvoltate.

Daunele produse de inundaţii au depăşit anul trecut cu mai mult de trei ori media ultimilor 10 ani. Aceasta este premisa de la care a plecat conferinţa organizată de SWISS Re, unul dintre primii reasigurători mondiali, desfăşurată anul trecut la Centrul SWISS Re pentru Dialog Global de lângă Zürich. La eveniment au participat asigurători şi brokeri de reasigurare din întreaga Europă. “2011 a fost un an al recordurilor din punct de vedere al pagubelor produse de catastrofele naturale” , a spus Lucia Bevere, Senior Catastrophe Data Analyst al reasigurătorului. La această situaţie a contribuit în mod cert catastrofa din Japonia din primăvara lui 2011: un cutremur urmat de tsunami, care a curmat vieţile a peste 19.000 de oameni şi a generat pierderi economice record de 210 miliarde de dolari, precum şi pierderi asigurate de 35 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...
Ultima oră
Pe aceeași temă