25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe caută tinerii și ce oferă piața muncii

Ce caută tinerii și ce oferă piața muncii

Persoanele cu studii medii caută cel mai mult să se califice pentru munca de birou, în timp ce piața muncii cere sudori, mecanici și îngrijitori de bătrâni, conform unui studiu citat de Agerpres.

”Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la cursuri de formare se orientează către munca de office. În ultimul an, cele mai căutate domenii au fost de operator calculator și contabilitate, urmate de cele pentru îngrijirea bătrânilor”, a declarat Ania Nedelcu, responsabil servicii la Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP).

Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a prezentat, marți, un studiu privind cele mai noi tendințe în piața muncii, care vizează persoanele cu studii medii, realizat în cadrul proiectului ”Califică-te pentru o șansă reală în piața muncii”.

Proiectul s-a adresat persoanelor din regiunea București-Ilfov și s-a derulat pe o perioadă de 18 luni (1 aprilie 2014 — 30 septembrie 2015).

În cadrul proiectului au absolvit cursurile de calificare 329 de persoane, iar 50% au reușit să se angajeze. Cursul de calificare ca mecanic-auto a generat o rată de angajare de aproape 30%. Pe următorul loc s-au aflat cei care au absolvit cursul pentru îngrijirea bătrânilor, cu o rată de angajare imediată de 17%.

Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanții din domeniul comercial, deși informațiile din piața muncii spun că, în aceste domenii, oamenii calificați se află la mare căutare.

Dintre cele 329 de persoane care au participat la cursurile de calificare organizate de FDP, 90% au obținut diploma recunoscută în România și Uniunea Europeană. Jumătate din numărul celor înscriși sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puțin interesați de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanților).

”Mulți dintre cei care au apelat la noi aveau nevoie de mai multă încredere în ei pentru a-și căuta activ un loc de muncă. Consilierea le-a dat această încredere, iar cursurile au făcut ca angajatorii să fie mulțumiți de personalul calificat de noi. De asemenea, mai multe firme ne-au contactat atunci când au avut nevoie de personal. Mulțumită formatorilor și echipei cursanții au avut posibilitatea să participe la o formare de calitate, care a pus accentul pe practica în firme din domeniile de calificare. Raportul stabilit cu fiecare cursant în parte ne permite să spunem cu încredere că știm pe cine recomandăm pentru angajare”, a precizat Denisa Fleșner, reprezentanta FDP.

Domeniile în care s-a oferit calificare prin acest proiect au fost din sectorul confecții metalice și auto, comercial, panificație, financiar-administrativ și asistență la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu).

Cursurile de sculer matrițer și de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizate din cauza lipsei de interes a participanților, deși angajatorii caută oameni calificați în aceste domenii.

Valoarea proiectului a fost de 2,037 milioane lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă