12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăControale la firmele care au angajați străini. Ce nereguli s-au descoperit

Controale la firmele care au angajați străini. Ce nereguli s-au descoperit

Amenzi în valoare de zeci de mii de lei au fost date de poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări și inspectorii de la ITM , în umra controalelor desfășurate la mai multe controale la societăți comerciale bucureștene, printre ai căror angajați sunt și cetățeni străini.

În cadrul acțiunilor au fost verificate cinci societăți comerciale, la patru dintre acestea au fost constatate nereguli la îndeplinirea obligațiilor legale privind angajarea și detașarea cetățenilor străini în România.

Astfel, la o entitate economică call center a fost identificată o femeie, din Camerun, care desfășura activități lucrative fără forme legale. Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu 10.000 lei, iar persoana în cauză, întrucât, nu a îndeplinit condițiile de reglementare a dreptului de ședere a primit o decizie de returnare prin care este obligată să părăsească țara noastră, în termen de 15 zile.

La celelalte patru societăți au fost identificați la lucru, patru cetățeni străini exceptați de la obținerea avizului de muncă, însă societățile comerciale nu au comunicat Inspectoratului General pentru Imigrări angajarea acestora, în termen de 10 zile, de la data încheierii contractelor. Și în aceste situații, societățile au fost sancționate contravențional cu avertisment și amendă în valoare 1500 de lei.

Inspectoratul General pentru Imigrări reamintește faptul că neîndeplinirea obligaţiilor legale privind angajarea sau detaşarea străinilor se sancţionează cu amenzi contravenţionale, cu sume cuprinse între 700 şi 20.000 de lei. Primirea la muncă a până la  cinci străini fără drept de muncă pe teritoriul României, constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 260 alin. (1) lit. e din Codul Muncii cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare străin identificat.

Totodată, în funcţie de gravitatea contravenţiilor săvârşite, angajatorii pot fi sancţionaţi şi prin interzicerea unor drepturi, recuperarea totală sau parţială a prestaţiilor, ajutoarelor sau subvenţiilor publice, inclusiv din fonduri UE, atribuite pe o perioadă de până la 12 luni înainte de constatarea faptei şi închiderea temporară sau definitivă a punctului sau punctelor în care s-a săvârşit contravenţia.

Acţiunile desfăşurate de către poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor şi combaterea migraţiei și muncii  ilegale.                                                               

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă