16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia crește, dar buzunarele românilor rămân goale

Economia crește, dar buzunarele românilor rămân goale

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut față de 2013, industria, informațiile și comunicațiile, plus impozitele nete pe produs susținând această majorare, anunță INS. Anterior, statistica a arătat că investiţiile nete în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv.

Deși economia crește, investițiile scad, iar numărul locurilor de muncă nu au o traiectorie ascendentă. “PIB-ul crește fiind susținut de industrie, însă multe companii își aduc din import componentele. De exemplu, fabrica de la Mioveni cumpăra până acum componente de la vreo 5 întreprinderi din Brașov. Acum le importă. Noi finanțăm locurile de muncă din străinătate, nu pe cele din țară și de aceea creșterea economică nu se simte în buzunarul românilor”, a precizat, pentru „România liberă“, Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe.

PIB s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%), informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%). Industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia.

Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică (INS) a arătat recent că, investiţiile nete realizate în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,1%, la 65,59 miliarde lei (14,77 miliarde euro), deși acestea au înregistrat o ușoară creștere în trimestrul al patrulea. „Investițiile publice au scăzut anul trecut cu 10% și era evident că, per ansamblu, investițiile în economie vor scădea. Însă, unele investiții private sunt legate de cele publice. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul incertitudinii generale”, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Iar, Gheorghe Ialomițeanu subliniază faptul că: „Execuția bugetară pe primele două luni din 2015 arată că investițiile publice au scăzut cu un miliard de lei comparativ cu perioada similară a lui 2014“.

Construcțiile, contribuție zero

De asemenea, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creşterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia. Creșterea PIB-ului a fost susținută și de impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%. Iar, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, hotelurile și restaurantele, tranzacțiile imobiliare, dar și activitatea de transport și depozitare au contribuit cu câte 0,3% la avansul economic.

În schimb, sectorul agricol a adus un plus de 0,1%, în vreme ce construcțiile au avut contribuție zero. Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară şi asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea economică fiind de -0,1%. Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.  

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă