17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăErste nu se așteaptă la creșterea volatilizării pieţelor interne

Erste nu se așteaptă la creșterea volatilizării pieţelor interne

Pieţele financiare interne nu vor consemna o creștere a volatilității pe fondul alegerilor prezidenţiale din România, au anunțat analiștii grupului bancar Erste. Aceștia sibliniază însă că prioritatea Guvernului ar trebui să fie acum prezentarea unui buget pentru anul viitor capabil să acopere măsurile populiste dinainte de alegeri.

"Pe termen scurt, nu ne aşteptăm la o volatilitate ridicată pe pieţele financiare interne, dar lucrurile se pot modifica în funcţie de schimbările politice care ar putea include chiar şi o redesenare a majorităţii parlamentare în următoarele şase luni, cee ce ar conduce la alcătuirea unui guvern de o altă culoare politică", se arată în raportul grupului Erste, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis, candidatul la prezidenţiale din partea Alianţei Creştin-Democrate, a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale.

Prioritatea guvernului României este să întocmească schiţa bugetului pentru 2015, care ar trebui să indice modul în care vor fi acoperite măsurile populiste luate înainte de alegeri, se arată într-un raport al grupului Erste.

Analiştii de la Erste consideră că există riscuri în creştere care ar putea împiedica avansul PIB cu 1,8% la nivelul anului, după cum au estimat anterior.

Produsul Intern Brut al României a avansat cu 1,9% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior şi cu 3,2% faţă de trimestrul al treilea din 2013. Rezultatele economiei româneşti au depăşit estimările analiştilor de la Erste, care au anticipat un avans de 1% al PIB-ul faţă de nivelul din perioada iulie-septembrie 2013.

În opinia analiştilor de la Erste, consumul şi exporturile au avut o contribuţie importantă la aceste rezultate, în timp ce investiţiile au înregistrat un declin mai mic faţă de perioada anterioară.

Inflaţia anuală s-a situat la nivelul de 1,4% în luna octombrie, ratând ţinta Băncii Naţionale a României. Grupul austriac estimează o rată a inflaţie de 2,1% pentru 2015, existând însă posibilitatea ca aceasta să încetinească la 1,8% în condiţiile în care preţul barilului de petrol va scădea dub 80 de dolari pentru mai multe trimestre.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual, mai arată Mediafax.

Relaxarea monetară ar putea continua şi anul viitor, prin reducerea rezervelor minime obligatorii şi a dobânzii cheie, pe fondul scăderii preţului la petrol şi a unui curs stabil RON/EURO, notează economiştii grupului austriac.

La începutul lunii noiembrie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75 la 2,5 puncte, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă