14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGheţea: Nu ne bucură să facem provizioane pentru creditele neperformante, dar e...

Gheţea: Nu ne bucură să facem provizioane pentru creditele neperformante, dar e un rău necesar

Bancherii nu sunt "entuziasmaţi" că trebuie să provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile şi cele aferente firmelor intrate in insolvenţă pentru a le scoate din bilanţ. Totuși, acesta este un "rău necesar", spune preşedintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, citat de Mediafax.

"Noi, bancherii, am solicitat Băncii Naţionale curăţarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discuţia că ar trebui scoase din bilanţ creditele provizionate în totalitate a plecat de la ARB în urmă cu un an jumătate. În ultima perioadă BNR a adoptat o normă prin care putem să scoatem din bilanţuri creditele neperformate provizionate în totalitate şi adiţional a venit cu două recomandări: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile şi pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silită şi a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clienţilor care au intrat în insolvenţă", a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, potrivit Mediafax.

Conform reprezentantului ARB, provizioanele înseamnă cheltuieli mari şi o reducere a profitabilităţii sau chiar intrarea pe pierdere în cazul unor bănci, lucru de care bancherii nu sunt "încântaţi".

"Trebuie să privim spre viitor, curăţarea bilanţurilor e un lucru necesar, poţi să îmbunătăţeşti indicatorii de prudenţialitate şi poţi să te lansezi în creditare mai bine. Deci nu pot să spun că există un entuziasm că trebuie să facem acest lucru, dar în opinia mea ca preşedinte de bancă (al CEC Bank – n.r.) cred că este un lucru necesar, trebuie să-l facem", a mai spus Gheţea.

Pe de altă parte, preşedintele ARB consideră că este mai bine ca băncile să vândă portofoliile de garanţii aferente creditelor neperformante unei firme specializate şi să se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.

În ceea ce priveşte CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridică la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro). Procesul de provizionare pentru creditele cu restanţe mai mari de 360 de zile, care cumulează 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie încheiat până la sfârşitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate în insolvenţă până la finele lui septembrie.

Cele mai citite

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă