13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi reglementări de muncă pentru cetățenii străini care lucrează în România: Cum...

Noi reglementări de muncă pentru cetățenii străini care lucrează în România: Cum se obține avizul de angajare și cum pot studenții străini să-și prelungească șederea

Cetățenii străini care vor să lucreze pe teritoriul României trebuie să obțină un aviz de angajare de la Inspectoratul General de Imigrări, conform OUG 25/2014, adoptate de Guvern, care a intrat în vigoare vineri.

Ordonanța le mai permite și studenților străini să solicite prelungirea dreptului de ședere pe o durată egală cu cea a studiilor, dacă sunt înscrişi la o instituţie de stat ori particulară la zi şidovedesc că se pot întreține singuri, având salariul minim brut garantat, pentru o perioadă de cle puțin șase luni.

Angajatorul este cel care trebuie să solicite avizul de la Inspectoratul General pentru Imigrări și trebuie să plătească pentru el contravaloarea a 200 de euro. În cazul în care patronul vrea să angajeze muncitori sezonieri, străini cu drept de ședere temporară sau cetățeni care au mai avut drept de ședere în România, suma plătită scade la 50 de euro.

Neîndeplinirea obligaţiilor legale privind angajarea sau detaşarea străinilor se sancţionează cu amenzi contravenţionale cu sume cuprinse între 700 şi 3.000 de lei, arată IGI.

Astfel, la solicitarea unui aviz, ”angajatorul desfăşoară efectiv activitatea pentru care solicită încadrarea în muncă a străinului, are achitate obligaţiile la bugetul de stat pe ultimul trimestru, nu a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune prevăzută de Codul muncii sau pentru o infracţiune contra persoanei săvârşită cu intenţie, nu a fost sancţionat, în ultimii 3 ani, pentru angajarea de străini sau apatrizi fără autorizaţie de muncă sau permis de şedere în scop de muncă, primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă sau pentru netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariat şi contingentul anual pe tipuri de lucrători nou admişi pe piaţa forţei de muncă nu a fost epuizat”, mai arată Inspectoratul General pentru Imigrări.

Nu este necesar aviz de angajare pentru cetățenii străini care au drept de ședere pe termen lung, drept de ședere pentru reîntregirea familiei, ca membru al familiei unui cetățean român, sau drept de ședere temporară pentru studii (în cel de-al treilea caz, numai dacă patronul vrea să îl angajeze pe studentul străin cu contract individual de muncă, cu jumătate de normă).

Totodată, străinii care muncesc în România în baza unor tratate încheiate de țara noastră cu alte state, ”care urmează să desfăşoare activităţi didactice sau ştiinţifice cu caracter temporar în instituţii de profil şi care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, cei care urmează să desfăşoare activităţi temporare solicitate de ministere sau de alte autorităţi administrative, cei numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, pentru cei care au obţinut o formă de protecţie pe teritoriul României, solicitanţii de azil după un an de la depunerea cererii şi străinii cu statut de tolerat”, mai precizează IGI.

Autorizaţiile de muncă emise până la data de 28 noiembrie vor fi considerate avize de angajare sau avize de detaşare, iar cele aflate în curs de rezolvare se vor soluţiona în conformitate cu prevederile noii ordonanţe, arată Inspectoratul.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă