11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiperea: Debitorii BCR pot cere eliminarea părţii variabile din dobândă

Piperea: Debitorii BCR pot cere eliminarea părţii variabile din dobândă

Persoanele care au luat credite de la Banca Comercială Română (BCR), deţinută de Erste Austria, la care dobânzile includ şi o componentă variabilă, pot solicita băncii menţionate eliminarea acestei componente.

Opinia aparţine avocatului Gheor-ghe Piperea, ieşit recent învingător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) într-un proces cu banca menţionată pe această temă, în care a reprezentat 207 clienţi ai băncii. Decizia ICCJ confirmă “caracterul abuziv” al componentei variabile a dobânzii percepute de banca menţionată.

Piperea spune că legislaţia permite consumatorilor să considere că o clauză considerată ca abuzivă de orice autoritate publică nu produce nici un efect. „Atrag atenţia asupra articolului 6  din Legea 93 pe 2000 ce reglementează regimul juridic al clauzelor abuzive. Acest articol spune că, dacă o autoritate constată că o clauză este abuzivă, consumatorul are dreptul să considere că acea clauză abuzivă nu are nici un fel de efect (…) Orice consumator, nu doar cei 207, pot cere BCR să scoată din contract clauza dobânzii variabile”, a spus ieri avocatul.

Însă lucrurile nu vor merge atât de uşor, banca fiind prea puţin doritoare să respecte prevederile, spune  Piperea.  „Bineînţeles că nu va asculta (…) Omul va merge la ghişeu şi va cere să i se corecteze contractul în funcţie de această decizie sau va face notificare. Banca fie că nu răspunde, fie va răspunde peste cinci ani sau îl va executa silit pe om dacă acesta nu va plăti decât componenta fixă de 1,5%. Atunci lucrurile se vor desfăşura astfel: omul va face contestaţie la executare în care de data aceasta nu mai trebuie să demonstreze clauzele abuzive în contract pentru că are hotărârea din acest dosar”, spune avocatul.

Executată silit

Piperea se aşteaptă ca inclusiv BCR să nu pună în aplicare decizia Justiţiei în privinţa celor 207 clienţi pe care i-a reprezentat. Avocatul este decis să ceară BCR începând de marţi, 27 octombrie, aplicarea de penalităţi de 1.000 de lei pe zi până a pune în aplicare decizia irevocabilă a ICCJ.

Dispute privind nivelul dobânzii

Odată dispărută componenta variabilă a dobânzii apare întrebarea: care vor fi dobânzile plătite de acum încolo. Avocatul susţine că rămâne de plată doar componenta fixă a dobânzii şi că decizia judecătorească nu obligă la nici o negociere. “Este cât se poate de clar, este eliminată partea variabilă, rămâne doar 1,5%. Nu se spune nimic de renegociere a dobânzii”, a spus ieri avocatul. BCR anunţă însă că ICCJ va stabili, probabil, că banca și cei peste 200 de clienți trebuie să negocieze un nou nivel al dobânzii variabile.

„Soluţia pronunţată de Înalta Curte şi Justiţie (…) nu este încă redactată, însă principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (în sensul că dobânda să fie formată din marja fixă iniţial stabilită + EURIBOR / ROBOR) a fost respinsă irevocabil. Cel mai probabil obligaţia stabilită de instanţă va fi aceea ca părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe baza de negociere. În termeni simpli, cinci ani de judecată s-au soldat cu un rezultat negativ referitor la aşteptările de nivel al dobânzii, deşi clienţii au putut beneficia de oferte concrete de înţelegere amiabilă atât la început şi în mod permanent pe parcursul celor 5 ani”, au spus ieri oficialii BCR.

Cele mai citite

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă