13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiectul care a pierdut banii UE, potrivit lui Băsescu, este un lot...

Proiectul care a pierdut banii UE, potrivit lui Băsescu, este un lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj

Contractul despre care preşedintele Traian Băsescu a spus că nu va mai primi finanţare UE, întrucât instanţa a desemnat câştigătorul licitaţiei, vizează construcţia unui lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj, câştigată de un consorţiu italian şi contestată de o asociere condusă de Tehnologica Radion, potrivit Mediafax.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că a primit miercuri o scrisoare din partea CE prin care Comisia informează că nu va mai finanţa din bani europeni un proiect privind construcţia unui tronson de autostradă de Corodorul IV pan-european deoarece câştigătorul licitaţiei a fost desemnat de către o instanţă judecătorească.

În primăvară, consorţiul italian Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d’Acqua-Cossi Construzioni a câştigat licitaţia pentru construirea unui lot din autostrada Timişoara-Lugoj, cu o ofertă de 445,64 milioane lei, însă a fost rezultatul licitaţiei a fost contestat de asocierile Tehnologica Radion-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Lena-Rosas-Arcadis şi Construcciones Y Promociones Balzola-Robert Alcisa-Puentes din Spania.

La începutul lunii octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să reevalueze oferta asocierii condusă de Tehnologica Radion, potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor.

Băsescu a afirmat că reacţia CE este una de neîncredere privind modul în care se câştigă licitaţiile în instanţă, în pofida deciziilor luate de comisiile de specialişti, care adesea sunt supervizate de către Bruxelles în stabilirea câştigătorilor.

Reprezentanţii Tehnologica Radion nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.
Finanţarea tronsonului de autostradă este asigurată în proporţie de 85% cu fonduri europene şi 15% de la bugetul de stat.

Lucrările pentru primul lot al autostrăzii, licitat împreună cu cel de-al doilea lot, au fost inaugurate la mijlocul lunii octombrie de premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor Anca Boagiu.

Tehnologica Radion, înfiinţată în 1993 şi deţinută de omul de afaceri Theodor Berna, este una dintre cele mai mari companii de construcţii din România. În 2010, Tehnologica Radion a raportat afaceri de 599,5 milioane lei şi un profit net de 41,4 milioane lei. Cea mai recentă licitaţie adjudecată de compania se referă la întreţinerea multianulă a unor străzi din Bucureşti (516 milioane lei).

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă