23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia NU are nevoie de soldați. Legea REZERVIȘTILOR intră...

România NU are nevoie de soldați. Legea REZERVIȘTILOR intră în vigoare abia în anul 2017

Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari a fost publicată în Monitorul Oficial, dar va intra în vigoare abia la data de 1 ianuarie 2017.

Cu alte cuvinte, în ciuda situației tensionate din Europa, marcată de acțiunile agresive ale Rusiei  dar și de amenințări teroriste, România amână momentul  în care va începe pregătirea rezerviștilor.

Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari a fost promulgată de președintele Iohannis la data de 9 noiembrie 2015 și a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 13 noiembrie. La finalul documentului, se precizează că Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

În octombrie 2015, Mircea Dușa – la acel moment, ministru  al Apărării, anunța că proiectul Legii rezerviștilor va fi promulgat de șeful statului în perioada imediat următoare, fără a face vreo referire la anul 2017. De altfel, nici n-ar fi avut rost ca vreun ministru din 2015 să prezinte o lege care intră în vigoare în 2017, întrucât în 2017 va funcționa cu siguranță un alt Guvern.

Citește și:  Mircea Dușa, ministrul Apărării: NU facem nici concentrare, nici mobilizare

În forma publicată la data de 13 noiembrie 2015, legea afirmă că rezerviștii voluntari sunt selecționați și instruiți în raport cu necesitățile Ministerului Apărării Naționale. Pot fi  rezerviști  voluntari persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, indiferent de faptul că acestea au satisfăcut sau nu serviciul militar obligatoriu.

Rezerviștii voluntari vor avea grade militare, vor urma un stagiu de pregătire de 15 zile în fiecare an, iar în această perioadă vor fi plătiți la fel ca militarii în activitate. Drept referință, menționăm că un soldat în activitate câștigă până la 1000 de lei pe lună, iar un maistru militar – sub 2000 de lei pe lună.

În plus, chiar în momentul semnării primului contract cu MApN, rezervistul va obține o “primă de fidelitate” egală cu solda pe o lună.

În afara perioadei de pregătire  anuale, rezerviștii voluntari vor primi, în fiecare lună, 10 la sută din solda cuvenită pe timpul perioadei de instruire. Primul contract în calitate de rezervist voluntar are durata de patru ani.

Citește și: Primul TEST pentru comandamentul NATO din Bucureşti: respingerea unui ATAC ARMAT asupra ROMÂNIEI

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv și ȋn al doilea proces intentat de DNA Ploiești. Instanța a concluzionat că ,,Fapta nu există”

Curtea de Apel București a confirmat, pe 14 mai, sentința pronunțată anul trecut de către Tribunalul București, care a declarat-o nevinovată pe Ana Maria...

Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv și ȋn al doilea proces intentat de DNA Ploiești. Instanța a concluzionat că ,,Fapta nu există”

Curtea de Apel București a confirmat, pe 14 mai, sentința pronunțată anul trecut de către Tribunalul București, care a declarat-o nevinovată pe Ana Maria...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă