18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStudiu: 53% dintre tineri ar vrea să lucreze ca șoferi sau mecanici

Studiu: 53% dintre tineri ar vrea să lucreze ca șoferi sau mecanici

53% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani și-ar dori mai degrabă să aibă o meserie din zona ”gulerelor albastre”, pentru că ”se descurcă oriunde și în orice condiții”, spre deosebire de părinții lor, care și-ar vedea copiii profesori, doctori sau avocați, arată o cercetare realizată de compania D&D Research.

Astfel, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare.

Tinerii, în schimb, preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că meseriile aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.

Totuși, 49,3% dintre românii intervievați consideră că meseriile sunt utile, însă cei care le practică nu se bucură de respect. În schimb, profesiile respectate sunt cele de medic, profesor și avocat/jurist.

În ciuda acestei opinii, 57% din cei care au o meserie susțin că, dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, ar lucra tot ca ”gulere albastre”: șoferul și mecanicul sunt cele mai frecvente alegeri.

70% dintre români merg la muncă pentru remunerație, iar o meserie de viitor pentru ei reprezintă o meserie care le aduce bani în prezent.

Cercetarea, realizată în cadrul proiectului ”Meserii pentru viitor” de compania Heineken, a fost efectuată pe 1.150 de persoane, un eșantion probabilistic, multistadial pe cote – vârstă (18-55), gen, educație și regiune statistică. S-au făcut interviuri față în față, pe baza unui chestionar cu 36 de întrebări. Culegerea datelor a avut loc între 19 și 25 iunie 2014.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă